NOVINAR I HUMANISTA O NASLEĐU, VASPITANJU I PONOSU: Duh prostakluka je kao bumerang!

Autor:

Zabava

05.04.2018

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemanja Kovačević je mladi novinar, neumorni čuvar tradicije o čemu svedoče njegove emisije, tekstovi, gostovanja u nacionalnim medijima ali i kroz promovisanje manifestacije koja postoji već 173 godine - "Susreti na Zmajevcu".

RepublikaFoto: Igor Đorđević
Nemanja Kovačević

Prvi je poneo nagradu " Čuvar tradicije" 2014, a od naredne je stalni je član žirija za dodelu nagrada. Pre mesec dana primio je nagradu za zalaganje i promovisanje interesa mladih, koju mu je dodelila Unija studenata. Autor je emisija "Moje Užice", "Opipavanje pulsa", "Put do zvezda".., saradnik užičkih "Vesti" i dugogodišnji saradnik Nene Kunijević, urednice i rediteljke RTS. Za Srpski telegraf Nemanja govori o zaboravljenim vrednostima, odgovornosti i nadi koju polaže u svoju generaciju.

Mladi su kritični i zahtevni. Koliko vam znači ova nagrada?

-Ova nagrada ima veliku težinu, jer je rezultat brojnih humanih akcija, plodne saradnje u realizaciji interesa našeg grada ali i šire. Drago mi je da su mladi prepoznali i podržali zalaganje za tradicionalne vrednosti koje već godinama zajedno sa dr Vesnom Vasović (profesorkom VPTŠ - Užice) nastojim da očuvam. Oboje smo smo bili dirnuti priznajem od strane Unije studenata i stoga smo krenuli sa još većim elanom u naredne zajedničke projekte od kojih je škola novinarstva jedan od njih.

  • Kako se rodila ljubav za tradiciju, muziku, običaje..?

- Odrasatao sam u toplom i brojnom ambijentu, koji je umeo da prepozna i favorizuje koren, ime i poreklo. Ovakav duhovni temelj mi je pomogao kroz sve potonje aktivnosti počev od glume, pisanja do televizijskog zanata. Tradicionalne vrednosti su moj stalni imperativ. Drago mi je da imam veliku podršku mojih sugrđana i ljudi širom Srbije, dok se za naše gradske čelnike ne može reći isto... Nažalost!

RepublikaFoto: Igor Đorđević
Nemanja Kovačević sa prof dr Vesnom Vasović,Biljanom Petković i Vesnom Dimić

Urednici u medijima i oni koji su odgovorni za program beže od tradicionalne muzike. Šta mi to preko štampe nudimo ljudima kao uzor? Šta očekujemo kao reakciju?, pita se Kovačević

 

  •  Prirodno je da mlade zanimaju trendovi u svetu. Kako im usaditi ljubav prema sopstvenom nasleđu?

- Kriza kolektivnog identiteta je današnja srpska kob. Stav -„Ja volim Srbiju" ili „Srbija je moja otadžbina" bez delatnog požrtvovanja je pusta fraza. Bilo bi lepo da umesto što mnogi gledaju rijaliti programe, pročitaju neku knjigu, posete neka naša važna kulturna zdanja i da ličnim primerom utiču na druge. Porodica kao najznačajnija i prva institucionalna forma edukacije ima glavnu ulogu u formiranju identiteta mladih. U njenom okrilju se formiraju ukus i navike. Dakle, moramo pre svega naučiti i poznavati naše bogato kulturno nasleđe, i prava orijentacija će doći u svoje vreme.

  •  Čija je odgovornost briga o tradiciji i šta je to što je baca u senku?

- Počnimo da menjamo sebe i onda će sve krenuti nabolje. Ovakva klima će se preneti i na institucije. Ogromna odgovornost leži i na medijima. Žalosno je da većina nedeljnika i magazina (ne odnosi se na dnevnu štampu) beži od ćirilice i iz istog razloga iz kog urednici u medijima i oni koji su odgovorni za program beže od tradicionalne muzike. Šta mi to preko štampe nudimo ljudima kao uzor? Šta očekujemo kao reakciju? Podilazimo najbezvrednijim tekstovima i tiražu, a to se vraća kao bumerang. Duh nepismenosti, prostakluka i nasilja kada se zataloži teško ga je kasnije iskoreniti!

RepublikaFoto: Igor Đorđević
Nemanja Kovačević
  •  Imate li nove zacrtane misije?

-Najvažnije je da istrajem na zadatku očuvanja tradicije. Želim da nastavim put koji je osvedočila čuvena Nena Kunjević. Ovakvo ustrojstvo mi je najveći pokretač!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Dona

06.04.2018 19:36

Odlican intervju !!! Bravo !

jjjjjj

06.04.2018 19:41

Sve cestitke kralju!

milana

06.04.2018 19:43

Mi imamo mlade s kojim treba da se ponosimo. Srm bilo RTS umesto ovakve ljude da pusti u prajm rtajm pusta one prostakluke

Nada1

06.04.2018 20:23

Eh da je vise ovakvih tema u novinama, dokle bi dogurali! Bravo za izbor. Nemanja divan , obrazovan, svestran.