JAVNI SERVIS NAS VREĐA I PONIŽAVA: "Nemanjići" su bruka za sve naše pare!

Autor:

Zabava

27.03.2018

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prostački jezik, sraman prikaz istorije i slavne srpske dinastije, istorijske netačnosti, neuspeli humor i vređanje inteligencije čak i prosečnog gledaoca, mlaka gluma i neuverljive scene dešavanja koja su oblikovala srpsku državu pre 800 godina glavna su obeležja svih sedam epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine". Za projekat koji je najavljen kao najzahtevniji i najskuplji u istoriji našeg javnog servisa odobren je budžet od 3,2 miliona, ali su predstavnici struke saglasni i s tim da se taj novac ne vidi ni u jednom kadru!

RepublikaFoto: Promo foto
Nemanjići!

Brutalni su komentari i obične publike koja po autorima i RTS nije ni na nivou osnovaca, pa ih i dodatno provocira tizerom za sedmu epizodu rečima: "Stefan je teško ranjen u borbi. Hoće li preživeti". Ali njihovi zahtevi za izvinjenje i ostavke vodećih ljudi sve su učestaliji, kao i zahtevi da se serija obustavi jer se ne može gledati ni uz sve ispravke.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dejan Stojiljković

NEVIĐENI DILETANTI

Pisac i scenarista Vladimir Kecmanović, koji je sa Dejanom Stojiljkovićem koautor trilogije o Nemanjićima, ističe da je apsurdno komentarisati greške i eventualno ukidanje serije kada je ogromna šteta već načinjena.

Stojiljković: Mihićevo "otkriće" Nemanjića je ravno pronalaženju Atlantide

- To je neviđeni diletantizam. Po mom mišljenju, bilo bi normalno da direktor RTS Dragan Bujošević i urednik kulturnog programa Nebojša Bradić podnesu ostavke. To nije političko pitanje niti mene zanima njihova politička pozadina, već skandalozna nekompetentnost i neprihvatanje odgovornosti - ističe Kecmanović i podseća na, kako kaže, "autistične intervjue čelnika RTS u kojima nas ubeđuje da ima sjajan proizvod". Kecmanović dodaje i da scenarista Gordan Mihić ipak ima ozbiljnu karijeru iza sebe.

- Zato mi je neshvatljivo ponašanje kojim se brani neodbranjivo, a kojem se i Mihić pridružuje. Vidim dve mogućnosti: da je on stvarno autor tog scenarija ili je dozvolio da diletanti rade njegov posao. U oba slučaja, bolje da ćuti - zaključuje Kecmanović.

Sa njim je saglasan i Dejan Stojiljković, koji smatra da je ukidanje pogrešan potez.

RepublikaFoto: youtube.com/InfiniteMediaChronologies135
RTS

KAMPOVANJE U RTS

- Ako su građani platili za nešto, onda treba da to odgledaju do kraja, ma koliko loše bilo. Kako sam razumeo direktora Bujoševića, svako kome se nije svidela serija može da dođe u hol RTS i uteši se gledajući kostime. Nakon sedme epizode, koja je ubedljivo najgora dosad, a svakako nešto najgore što je RTS snimio, neki će možda poželeti da kampuju tamo, ne bi li se povratili od šoka, pa bi uvaženi direktor mogao da spoji lepo i korisno i iznajmljuje im šatore - poručuje Stojiljković. On primećuje i da "ima rezona i u tome što kaže scenarista Mihić, a to je da su svi koji imaju kritičko mišljenje o seriji naprosto neznalice i zlonamernici".

- Jer istina o Nemanjićima koju nam je on servirao u scenariju je nešto što je bilo nepoznato aspolutno svima u Srbiji, uključujući tu i istoričare koji su ceo život posvetili izučavanju srpskog srednjeg veka. Mihićevo "otkriće" Nemanjića u ovoj seriji je ravno pronalaženju Atlantide i Troje - smatra Stojiljković.

Sa njim je saglasan i reditelj Stanko Crnobrnja, koji smatra da je odavno bilo jasno da nema prostora za poboljšanje.

- Tema koja je istorijski važna i koja je dugo čekana upropašćena je za nekoliko generacija. Uspeli su da sjajnu temu prikažu na nedoličan, neprofesionalan način - izričit je Crnobrnja.

Na pozive i poruke novinara Srpskog telegrafa do zaključenja ovog broja nisu se odazvali ni reditelj Marko Marinković ni direktor Dragan Bujošević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading