Izložba: "SRBIJA 19 GODINA OD 1999 – I DOK SU BOMBE PADALE"

Autor:

Zabava

20.03.2018

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U petak, 23. marta 2018. u 18 sati u Istorijskom muzeju Srbije, biće otvorena izložba "Srbija 19 godina od 1999 – I dok su bombe padale", koja se realizuje povodom obeležavanja devetnaest godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju. Uvodne reči na otvaranju daće dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije i koautor izložbe, dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, i Biljana Willimon, slikarka.

RepublikaFoto: Promo foto
Istorijski muzej Srbije!

Izložba „Srbija 19 godina od 1999 – I dok su bombe padale” prikazuje umetničke radove Bilјane Willimon i Vladimira Veličkovića, koje su umetnici crtali i slikali direktno podstaknuti ratnim događanjima kojima su i sami bili savremenici.

Ovom izložbom Muzej predstavlјa dva autora različitih umetničkih senzibiliteta, muškarca i ženu. Umetnika koji je razbijanje, a potom i agresiju na SR Jugoslaviju, proveo u Parizu, gde živi i radi, i umetnicu koja je bombardovanje provela u Beogradu. 

Foto: Promo foto
 Biljana Willimon

Slikara koji je kroz Trijumfalnu kapiju gledao ulazak u novi geto agresije i prisile i slikarku koja se kredom borila protiv aviona i bombi u svom stanu u blizini Vlade Republike Srbije, Generalštaba i Nemanjine ulice, svojevrsnom Bermudskom trouglu koji je bio stalna meta vazdušnih udara. 

Slikara koji je poznat po teškim temama raspadajućih tela i krvavih rana, a koji u novom trenutku ne može da se usredsredi samo na jednu žrtvu već vidi mnogo dalјe, vidi svet oivičen žicama u mraku loših odluka.

Foto: Promo foto
Biljana Willimon

Slikarku koja je poznata po multimedijalnosti i kojoj u svakom trenutku stvaranja nije nedostajalo ni svetlosnih ni zvučnih efekata da proprate stvaralački čin. Zvuci sirena, vatra i dim nad Beogradom, svetleće PVO rakete, grad u mraku: sve su to bili ratni efekti pod kojima je stvarala ciklus „Zbogom pameti”, svojevrsni slikarski dnevnik 78 dana bombardovanja.

Izložba obuhvata umetnička dela koja su ovi izvrsni umetnici u proteklom periodu poklonili Istorijskom muzeju Srbije: sliku iz ciklusa „Moja zemlјa koje više nema” Vladimira Veličkovića, koja prikazuje početak raspada zemlјe, i umetnička dela Bilјane Willimon iz ciklusa „Zbogom pameti”, stvaranih tokom agresije a koja prikazuju završne faze procesa nestajanja nekadašnje Jugoslavije.

Foto: Promo foto
Biljana Willimon

Predstavlјena dela su jedini radovi u Muzeju sa ovom tematikom i od posebne su važnosti, jer bi bez njih u budućnosti bilo nemoguće konstruisati potpune istorijske narative na ovu temu, a analiza narativnih diskursa stvorenih različitim oblicima javnog delovanja bi bila umanjena. Postavka je upotpunjena hronologijom događaja dobijenom od Ministarstva odbrane Republike Srbije i novinske agencije Tanjug, kao i brojnim predmetima koje su kustosi Muzeja prikupili tokom NATO agresije. 

Autori izložbe: Tijana Jovanović Češka i dr Dušica Bojić Dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović Izložba je otvorena do 11. juna 2018. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading