ČUDESNI PESNIČKI "MULTIPRAKTIK": Ko je bio Miroslav Mika Antić?

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviše bih voleo da sami izmislite moju biografiju. Onda ću imati mnogo raznih života i biti najživlji među živima - govorio je naš najistaknutiji pesnik Miroslav Mika Antić. Ono što se danas naziva "multipraktik", to je Mika bio u svoje vreme, šezdesetih i sedamdesetih godina. Pre nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima - bio je mornar,moler, zidar, novinar, radio u lutkarskom pozorištu...a za sebe je uvek govorio da nije naučio ono najvažnije - život.

RepublikaFoto: twitter.com/Robertdreco
Miroslav Mika Antić

RAČUN PLATIO PESMOM

Svaka Antićeva pesma je priča za sebe. Bio je u večitoj svađi sa računom, ali zato je nezgodne situacije "peglao" talentom i šarmom. Tako je njegova pesma "Pehar" nastala na formularu za prijavu poreza - kao odgovor novosadskoj poreskoj upravi. Umesto novca, Novom Sadu poklonio je pesmu "Pehar". U njegovoj prijavi je pisalo: "Pesnik i novinar Miroslav Antić ni ovog januara, kada se podnose poreske prijave, nije u stanju da izračuna svoje prošlogodišnje prihode". Pehar je novosadskoj opštini postao vredniji od Antićevog poreza.

SESTRIĆ I UJAK

Njegov sestrić Nemanja Rotar iskoristio je obilje porodičnih dokumenata, pisama, razglednica, dnevnika,... i subjektivni doživljaj Antića kao pesnika da bi napisao knjigu "Sutradan posle detinjstva". Svog ujaka je u knjizi opisao kao mnogostruku ličnost- veseljak, dinamičan, brbljiv.

-Voleo je u svakom društvu da domira, a takav je bio i u porodici. Uvek kada bi Mika dolazio, bila je ro svečanost i poseban trenutak za moju baku i onda kada njen sin sedne u čelo stola, njemu je sve podređeno, od jela koja se kuvaju do pažnje kojom se svaka reč sluša - prisećao se Mikin sestrić i biograf Nemanja Rotar.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading