PREMIJERA: Film "Kosovo: Momenat u civilizaciji" RASPLAKAO I ODUŠEVIO SIDNEJ

Autor:

Zabava

11.03.2018

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumentarni film "Kosovo: Momenat u civilizaciji" reditelja Borisa Malagurskog doživeo je premijeru i u Australiji. Sale u Sidneju (Srpski Centar, Boniring i Klub ratnih veterana, Padington) su 9. i 10. marta bile prepune, tako da su organizatori morali da dodaju još stolica.

RepublikaFoto: Stefan Popović na premijeri filma u Sidneju
Kosovo: Momenat u civilizaciji

- Publika je oduševljena filmom! Bilo je suza, aplauza i mnogo pitanja posle projekcije. Želeli su da saznaju sve o filmu, o situaciji na Kosmetu, ali i kako da pomognu našim ljudima na tom području. Dali su mnogo donacija i zaista sam neizmerno zahvalan što su došli da gledaju film i tako pruže podršku našem narodu koji na Kosovu živi jako teško - rekao je za Srpski telegraf i portal Republika Stefan Popović, glumac i novinar, koji je kao narator učestvovao u ovom ostvarenju. On je rođen u Australiji, ali su mu roditelji rođeni u Nišu i na Kosovu. Odatle njegova ljubav i vezanost za zemlju iz koje potiče.

RepublikaFoto: Stefan Popović na premijeri filma u Sidneju
Kosovo: Momenat u civilizaciji

Kaže i da su stranci oduševljeni filmom.

- Došli su nam Australijanci, Grci, Brazilci i Afrikanci. Svidela im se priča, ali su bili šokirani kad su videli šta se desilo na Kosmetu. Impresionirani su našom kulturnom baštinom i prilazili su mi sa rečima da je moramo zaštiti po svaku cenu - objašnjava Popović.

I reditelj Boris Malagurski je prezadovoljan premijerama u Sidneju.

- Rekao mi je da je zbog lepih uspomena koje nosi odavde 2010. očekivao da će publika doći u velikom broju. Međutim, na ovoliko interesovanje i pomoć volontera za premijeru sedam dana ranije nije računao i to ga je ostavilo bez teksta.

RepublikaFoto: Stefan Popović na premijeri filma u Sidneju
Kosovo: Momenat u civilizaciji

Inače, premijera u Melburnu biće održana 16. marta u holu crkve Sveti Nikola. Podsetimo, dokumentarni film "Kosovo: Momenat u civilizaciji" doživeo je u septembru 2017. svoju premijeru u Kulturnom centru u Parizu, gde je sedište Uneska i gde se najavljuje glasanje o prijemu Kosova u tu organizaciju. Reditelj Malagurski tada je izjavio da je njegov cilj da svetskoj javnosti predstavimo našu kulturnu baštinu i zašto ona mora da ostane baština Srbije, kao i da objasnimo ko je ugrožava i pokažemo stanje na terenu - ostatke UCK i albanske ekstremiste koji je sistematski uništavaju. K. Martić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading