"Čistunci" u Dubrovniku! EROTSKE FOTOGRAFIJE SNIMANE U CRKVI UZBURKALE HRVATSKE VERNIKE

Autor:

Zabava

09.03.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa "Deutche Film und Fernsehakademie Berlin" nedavno je boravila u Dubrovniku, gde je snimala studentski dokumentarac "The Colour Nude" (Boja kože), u kojem se pojavljuje tamošnji erotski fotograf Stijepo Brbora.

RepublikaFoto: Goran Mratinovic
"The Colour Nude" (Boja kože)

Brbora je na kultnim dubrovačkim lokacijama fotografisao Beograđanku Vesnu Knežević, koja igra Lauru Marina Držića, između ostalog i u Sponzi i u crkvi na Jezuitima. Svrha filma je veličanje ženske lepote i njenu neuništivost uprkos godinama, pa su za to sjajno poslužile zidine i lepota grada, ali se ideja o golišavoj Srpkinji u verskim hramovima mnogima nije učinila tako lepom. Iako je autorka filma Marijana Verhoef, inače Vesnina ćerka, isticala za tamošnje medije da su ljudi bili pristupačni i laki za saradnju, reakcije hrvatske javnosti poslednjih dana očigledno su daleko od blagonaklonih.

SAT VREMENA KLANJANJA

Crkva koja je iskorišćena za fotografisanje gole žene prema mišljenju nekih više nije primerena za održavanje mise barem dok se "ne očisti". Obred "čišćenja" odigraće se već danas, a don Hrvoje Katušić, generalni vikar ove biskupije, objasnio je za HRT i kako će to izgledati.

- Dubrovački biskup naš Mate Uzinić odredio je da će ta zadovoljština biti euharistijsko klanjanje u trajanju od sat vremena, nakon čega će se održati sveta misa i ponovno blagosloviti Crkva Svetog Ignacija u gradu - objasnio je Katušić.

Mlada autorka je još ranije objasnila da je cilj svega bila poruka da se i žena od 50 ili 60 godina može skinuti i da je to lepo.

- Ne skrivamo bore i nedostatke i to je razbijanje određenog tabua - kazala je rediteljka.

Burne reakcije hrvatskih verskih konzervativaca dočekane su na nož od onih koji na kler i sprege kriminala ne gledaju skrušeno i blagonaklono. Kolumnista Neven Barković u tekstu na portalu Index.hr ističe kako je posredi čisto licemerje jer Katoličku crkvu u Hrvatskoj više uznemirava slika gole žene od sveštenika koji siluju decu.

- Gnev pravovernih katolika proširio se društvenim mrežama, traži se zatvaranje nemačkih filmaša, gnevni su zbog "skrnavljenja svetinja", uzrujali su se i gradonačelnik i župan, veteranska udruženja pišu gnevna pisma... (kako malo je u Hrvatskoj potrebno da se javi inkvizitorski duh) - sve u svemu, prava drama zbog golog ženskog tela u crkvi - napisao je Barković.

Kolumnista je zaključio da seksualno zlostavljanje dece od sveštenika Katoličke crkve i skrivanje silovatelja od institucija pravne države u hrvatskoj javnosti ne izaziva ni blizu tako burne reakcije kao golotinja u prostoru dubrovačke crkve, a potom i poimence naveo pedofile koji su izbegli pravdu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading