Autor "Senki nad Balkanom" o projektu RTS: "NEMANJIĆI" SU DOSADAN ČAS ISTORIJE!

Autor:

Zabava

26.02.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejan Stojiljković je već nakon romana "Konstantinovo raskršće" postao jedan od najznačajnijih imena savremene srpske proze, a pažnju javnosti dodatno je privukao "Kainovim ožiljkom" i trilogijom o Nemanjićima, koje potpisuje s Vladimirom Kecmanovićem, s kojim je radio i na scenariju za hit seriju "Senke nad Balkanom".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dejan Stojiljković

Pisac i scenarista u razgovoru za Srpski telegraf govori o seriji RTS "Nemanjići - rađanje kraljevine" i tvrdi da je javni servis sa raspoloživim budžetom mogao napraviti istorijsko-dokumentarnu seriju po uzoru na one BBC ili Histori kanala, a strepi da možda ni veliki glumci Glogovac, Ćetković i Mićanović nisu mogli da daju maksimum zbog lošeg scenarija. On takođe ističe i to da je teško postići bolji kvalitet ponovnim montiranjem epizoda.

- Montažeri nisu mađioničari. Ako snimljeni materijal nije dovoljno dobar, možete da montirate koliko hoćete. To se vidi i iz premontirane epizode, nikakva montaža ne može popraviti loš izbor glumaca ili loše napisan scenario i dijaloge.

  •  Šta izdvajate kao najveće propuste?

- Odakle da počnem? Prvo, Neleviću očigledno nije legla ova uloga. Nije me ubedio da je Stefan Nemanja. Ima dosta faktografskih grešaka. Možda je najspronija ona koja je jedan od centralnih motiva priče, Nemanjin odnos sa Manojlom Komninom. Ispade da je Nemanja verolomnik i lažov kojem nije nikakav problem da pogazi datu reč. Sama priča je ravna i dosadna, kao čas istorije u osnovnoj školi. Nema dramske napetosti, obrta, uzbudljivih pasaža... Da citiram Ridlija Skota: "Ne pravi se istorijski film da bi se gledaocu ispripovedala neka poučna pričica iz istorije, već da se gledalac bukvalno prenese u tu epohu.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Nemanjići!
  •  Autori "Nemanjića" su pokušali da nas prenesu u srednji vek, ali...

- Tamo smo zatekli braću Vukana i Stefana na afteru, gde kraj logorske vatre igraju kao Indijanci, Nemanju kako lupa po leđima najmoćnijeg čoveka na planeti jer se ovaj zakašljao, Rastka kome učitelj savetuje da "pričvrlji nešto", Anu kako se brine što joj sinovi "mnogo izlaze". Da nije kostima, pomislio bi čovek da se radnja događa u današnje vreme.

Dejan: Partizanski film je bio ozbiljan projekat ozbiljne države i ozbiljnih profesionalaca. Nemamo mi danas tog potencijala

  •  U javnosti su se pojavile zamerke i na transparentnost izbora autorske ekipe.

- Znam jedino kako je biran scenario, i to je od početka bilo besmisleno. Da si Dalton Trambo, pa ne možeš da napišeš celu sezonu serije, i to istorijske, za pet meseci koliko su dali rok kada su raspisali konkurs. Mislim da sada treba preispitati rad onih koji su sedeli u komisiji da objasne kako je jedan ovako tanak scenario mogao da bude izabran.

  •  Postoji li išta što biste pohvalili?

- Kostimi, gluma nekih mladih glumaca, naročito onih koji igraju Nemanjine sinove, muzika, pre svega naslovna numera, koju peva genijalna Divna Ljubojević.

  •  Kako komentarišete odnos RTS prema publici: zamerke su budalaština, kritika potiče od šake tviteraša...

- Nije baš "šaka tviteraša", kako oni pokušavaju da relativizuju. O seriji se negativno izrazio i profesor Siniša Mišić, šef Katedre za istoriju srpskog naroda u srednjem veku na beogradskom Filozofskom fakultetu. Kada neko tako stručan da svoj sud, onda se taj sud bar uvaži ako već sujeta ne dopušta da se prihvati. Reakcije autorskog tima su mi zato potpuno apsurdne.

  •  Tri miliona evra možda nije budžet svetskih produkcija, ali "vide" li se te pare u kadru?

- "Akcione" scene su naročito smešne, izgledaju trapavo, neubedljivo, sirotinjski... Ako nemate para za to, onda bolje da i ne radite. HBO ima "trik" kad su takve stvari u pitanju. U prvoj sezoni serije "Igra prestola" je velika bitka prosto preskočena. Isto je urađeno i kada je preskočena bitka između vojski Julija Cezara i Pompeja Magnusa u seriji "Rim". Bojim se da oni koji su radili na seriji i oni koji su sedeli u komisiji nisu preterano u toku sa savremenom produkcijom TV serija. Da jesu, znali bi da scene bitaka ne mogu da se rade sa 50 statista i deset konja.

  •  Zbog čega naša kinematografija nakon partizanskog filma nije uspela da se izbori sa istorijskom temom?

- Mene "Nemanjići" baš podsećaju na partizanski film, samo što mesto šmajsera imaju mačeve i štitove. Da se razumemo, partizanski film je bio ozbiljni propagandni projekat ozbiljne države na kome su radili ozbiljni profesionalci. Nemamo mi danas tog potencijala ni kao društvo ni kao kinematografija.

  •  Kakve efekte serija može da proizvede?

- Prvi je da serija pobudi interesovanje za dinastiju Nemanjića, pa da se krene u realizaciju još projekata na ovu temu, a drugi je da nakon nje sledećih 20-30 godina niko više ne poželi da se bavi tom temom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading