"NIKO NIJE OČEKIVAO DA JE KRAJ IZA ĆOŠKA": Ćerka i sin Davida Albaharija održali potresne govore na komemoraciji slavnog pisca!

Autor:

Zabava

09.08.2023

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O preminulom piscu govorili su i mnogi književnici, a njegova ćerka i njegov sin otkrili su kako je proveo poslednje dane života!

"NIKO NIJE OČEKIVAO DA JE KRAJ IZA ĆOŠKA": Ćerka i sin Davida Albaharija održali potresne govore na komemoraciji slavnog pisca!

Foto: ST/D. KADIĆ

Večeras je u Jevrejskom kulturnom centru održana komemoracija slavnom piscu Davidu Albahariju. O književniku su dirljivo govorili članovi porodice, prijatelji, saradnici, ali i poštovaoci.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Porodica Davida Albaharija

Njegov sin Natan Albahari je pred punom dvoranom rekao da je njegov otac bio dugo teško bolestan, kao i da niko nije očekivao "da je kraj iza ćoška, pa ni on sam". Kako je istakao, David je tog dana planirao susret sa prijateljima i porodičan ručak, a svakodnevno je radio na novom romanu, slušao muziku i pratio dešavanja u fudbalu.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Natan Albahari

Natan je naveo da Davida muke nisu sprečavale da radi ono što voli. Ćerka Beki nije ni slutila koliko su dela njenog oca značajna za književni svet. Ona je istakla da je njen pokojni otac mir pronalazio u muzici i filozofskim razgovorima, pa dodala da će se uvek diviti njegovoj životnoj upornosti, a da će "živeti kroz svoje reči i njihovo sećanje na njega". Ona je recitovala i dirljivu pesmu posvećenu ocu.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Beki Albahari

Osim njih, na komemoraciji su govorili književnik Predrag Marković, književnica Mirjana Ognjanović, Dragan Babić i pesnik i prevodilac Bojan Savić Ostojić, a pročitano je i pismo Svetislava Basare.

- David bi voleo smeh danas. Bio je dečak. Ko god je video Davidove oči pre 70 godina i pre nekoliko dana, znaju o čemu govorim - rekao je Predrag Marković, dugogodišnji izdavač Albaharijevih knjiga.

Za Marijanu Ognjanović bio je "zaštitnik, najbolji drug i istomišljenik u mnogim stvarima". Oni se poznaju od detinjstva.

Pesmu "Davidov pečat" otpevao je hor Horkestar, sa kojom su nastupali sa Davidom na raznim priredbama. 

Pisac i prevodilac David Albahari preminuo 30. jula posle duže bolesti u Urgentnom centru u Beogradu u 75. godini, a sahranjen je 4. avgusta na Jevrejskom groblju u prisustvu porodice i prijatelja. Rođen je 1948. godine u Peći. Prvu knjigu, zbirku priča Porodično vreme, objavio je 1973. godine, a prvi roman, Sudija Dimitrijević, 1978. godine. Do sada je objavljeno dvadesetak njegovih knjiga-priča i petnaestak romana, kao i četiri knjige eseja.

Republika

Foto: Printskrin

David Albahari

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading