POSLEDNJI DANI KNEZA MIHAILA NA FILMSKOM PLATNU: "Što se bore misli moje" uskoro pred publikom

Autor:

Zabava

13.07.2023

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna uloga poverena je Draganu Mićanoviću, a ekipu čine još Nataša Ninković, Miloš Timotijević...

POSLEDNJI DANI KNEZA MIHAILA NA FILMSKOM PLATNU: "Što se bore misli moje" uskoro pred publikom

Foto: Produkcija Bombona

U sredu 29. maja 1868, u popodnevnim časovima, knez Mihailo je krenuo kočijama do Košutnjaka. S njim je išao njegov ađutant Svetozar Garašanin, sin Ilije Garašanina, a u kočijama su do kneza sedele Tomanija Obrenović, njegova strina, Anka Konstantinović, njegova sestra od strica, i Katarina, Ankina ćerka.

Odjednom su se u parku pojavili Pavle i Kosta Radovanović u svečanim crnim odelima i uperili pištolj u pravcu kneževe kočije. Pre nego što se prolila krv, Mihailo Obrenović izustio je: "Dakle, istina je", nakon čega su odjeknula tri smrtonosna hica. Ubice su ubrzo uhapšene, 14 od 18 zaverenika je osuđeno na smrt i streljano na Karaburmi, a motiv ovog atentata nikada do kraja nije razjašnjen.

Mnoge misterije kriju se iza ubistva srpskog kneza, a šta je sve prethodilo tragičnom događaju, opisuje novi film "Što se bore misli moje" reditelja Milorada Milinkovića. Novo svetlo na mračni događaj iz srpske istorije baciće velika glumačka ekipa, a glavna uloga pripala je Draganu Mićanoviću.

Republika

Foto: ST/Nikola Mutić

 

Cenjeni glumac je izjavio da je scenario za film i seriju veoma dobar, te da se nijednog trenutka nije dvoumio da li da prihvati ulogu kneza Mihaila Obrenovića. Misterija ubistva srpskog kneza inspirisala je i reditelja da dublje zaroni u sam događaj i rekonstruiše prvi politički atentat u modernoj Srbiji.

- Zanimao me je jedan dobar politički triler, kao materijal za film, u kom, kao autor, treba da otkrijem ko su nalogodavci za ubistvo Mihaila Obrenovića. Znaju se izvršioci, oni su uhapšeni i pogubljeni, ali prilikom svih velikih atentata, kao što su oni na kralja Aleksandra, Džona Kenedija ili Zorana Đinđića, ne saznajemo ko je naručio ubistvo - objasnio je Milinković.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Govoreći na platou ispred Biblioteke grada Beograda, u okviru tribine "Letnji plato BGB: Tajna moje profesije", reditelj je otkrio da je snimanje završeno i da su u toku poslednji radovi da bi film što pre izašao pred publiku.

- Pokušavamo da završimo sve do Filmskih susreta u Nišu, koji će ove godine biti pomereni s avgusta na septembar, a beogradska premijera je planirana za 21. septembar - otkrio je Milinković i dodao da je u planu i mini-serija od pet epizoda.

Uloge tumači čitava plejada naših vodećih dramskih umetnika, pa ćemo, pored Dragana Mićanovića, u ovoj priči videti i Natašu Ninković, kao Anku Kostantinović, Nebojšu Dugalića, Aleksandra Srećkovića Kuburu, Miloša Timotijevića, Zorana Cvijanovića, Olgu Odanović, Luku Grbića...

Kubura opet negativac

Republika

Foto: Produkcija Bombona

 

Glumac Aleksandar Srećković Kubura u više navrata je istakao da mu prijaju uloge negativaca jer se, kako je rekao, reditelji više bave pozitivcima, pa ima veću slobodu da sam kreira svoj lik zloće. Želja mu se i ovog puta ispunila.

- Tumačim lik Koste Radovanovića, vođe zaverenika i čoveka koji je ubio kneza Mihaila Obrenovića. On je vrlo ostrašćeni protivnik dinastije Obrenović, što iz političkih, što iz ličnih razloga. Ovom projektu privukao me je, pre svega, veoma dobro napisan tekst, koji se, pored istorijskog aspekta samog atentata, na vrlo dobar, dramski uzbudljiv, način bavi i ličnim, emotivnim aspektom života kneza Mihaila u poslednjim danima njegove vladavine, kao i vrlo komplikovanim političkim okolnostima tog vremena u Srbiji - izjavio je Kubura.

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading