ČEKAJUĆI STALNU POSTAVKU: Pečat Stefana Nemanje izložen u Istorijskom muzeju Srbije

Autor:

Zabava

11.07.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima.

ČEKAJUĆI STALNU POSTAVKU: Pečat Stefana Nemanje izložen u Istorijskom muzeju Srbije

Foto: Artemide aste/printscreen

Istorijski muzej Srbije je danas saopštio da je njihova izložba "Čekajući stalnu postavku" obogaćena nedavno otkupljenim olovnim pečatom velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka i rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene.

Rekonstrukcije je starim tehnikama izradio filigranista Goran Ristović Pokimica po uzoru na freske iz manastira Lesnovo, a u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima, saopštio je IMS.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

- Izložba će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima i novim rekonstrukcijama kruna, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića, kraljice Simonide, kralja Tvrtka I Kotromanića i despota Đurađa Brankovića, koje su u procesu izrade - kaže se u saopštenju.

Obeležavajući 60 godina od osnivanja, Istorijski muzej Srbije je od aprila izložbom "Čekajući stalnu postavku" pred posetioce izneo najvrednije predmete iz svojih zbirki koji su iz zaostavštine srpskih dinastija Karađorđević i Obrenović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading