NEK NAM JE BOG U POMOĆI! Stižu novi Nemanjići: "Sveto kraljevstvo" od jeseni na malim ekranima!

Autor:

Zabava

11.07.2023

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon epskog debakla serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" ponovo snimljena priča o srpskoj dinastiji.

NEK NAM JE BOG U POMOĆI! Stižu novi Nemanjići: "Sveto kraljevstvo" od jeseni na malim ekranima!

Foto: Foto Blekbuk promo

Od najambicioznijeg i najskupljeg TV projekta u produkciji Radio-televizije Srbije do najvećeg promašaja u novijoj istoriji. Ovako bi ukratko mogao da se opiše razvojni put serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", koja je bila prava slika i prilika kako nešto ne treba da se radi. Mnogobrojne istorijske greške, upotreba modernog slenga u dijalozima između srednjovekovnih vladara i prilično traljavo odrađene scene poslužile su ponajviše za srpdnju na društvenim mrežama.

Međutim, od jeseni priča o srpskoj dinastiji ide na popravni, kada će se na RTS emitovati novi igrano-dokumentarni serijal "Sveto kraljevstvo".

Serija će se baviti nastankom i usponom srednjovekovne srpske države, a režiju i scenario potpisuje Marko Savić, koji je rekao da je osnovna ideja da se "na moderan i atraktivan način predstavi naučno utemeljena priča o ličnostima i vremenu u kome su konstituisani srpska država, srpska crkva i srpska nacija".
Republika

Foto: Foto Blekbuk promo

 

Mnogi stručni saradnici iz Srbije i inostranstva dali su doprinos nastanku "Svetog kraljevstva". Pored naših istaknutih istoričara i arheologa, kao sagovornici pojavljuju se i profesori s najpoznatijih svetskih univerziteta poput Harvarda, Oksforda i Sorbone. A da bi sve izgledalo uverljivo, korišćene su kompjuterske rekonstrukcije, kao i eksponati kruna srpskih vladara, koje je obezbedio Istorijski muzej Srbije.

- Deo igranih scena sniman je u studiju pomoću zelenih pozadina i posebnih LED ekrana velikih dimenzija. Drugi deo je rađen u posebno konstruisanom "studiju na otvorenom", gde su vrlo ambiciozno rekonstruisane scene iz srednjovekovnog života, zahvaljujući impozantnoj zelenoj pozadini, visokoj 15 i dugačkoj 30 metara, specijalno kreiranoj za ovo snimanje - ispričao je Savić.

SCENA KRUNISANJA CARA DUŠANA

Zanimljivo je da će u ovom serijala prvi put biti urađena filmska rekonstrukcija krunisanja cara Dušana, jedinog vladara iz dinastije Nemanjić, koji nije proglašen za sveca. Ta scena se završava likovnom kompozicijom koja odgovara čuvenoj slici Paje Jovanovića, a napravljena je i 3D rekonstrukcija ove slike, pa će gledaoci prvi put imati priliku da se nađu "uživo" na velikom događaju u Sabornoj crkvi u Skoplju, među važnim istorijskim ličnostima.

PETAR STRUGAR KAO STEFAN NEMANJA

Republika

Foto: youtube.com/printscreen/ RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

 

Lik velikog župana srpske države Raške u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine" dočarao je crnogorski glumac Mladen Nelević. Ovog puta, čast da se nađe u koži Stefana Nemanje ima takođe crnogorski glumac Petar Strugar.

On je ujedno i jedini profesionalni glumac angažovan u "Svetom kraljevstvu", budući da u seriji nema dijaloških scena, pa je akcenat stavljen na ličnosti koje bi svojim izgledom što vernije oživele srpske vladare.

Serijal čiju produkciju potpisuje "Blekbuk" imaće 12 epizoda, a prema rečima Strugara, u njemu će sve biti prikazano "autentično i tačno". Da li će srpska dinastija konačno dobiti serijal kakav zaslužuje, saznaćemo na jesen. Nek nam je bog u pomoći!

Kinematografski pakao

Oni koji su imali priliku da snimaju scene jahanja konja takav rad pred kamerama često opisuju kao kinematografski pakao. Ekipa "Svetog kraljevstva" imala je veliku pomoć profesionalnih jahača, kao i adekvatnu opremu i oklope za jahače.

Najveći biseri "Nemanjića"

Republika

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

 

Sprdnje na račun serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" i danas se često mogu čuti, a ovo su samo neki od okidača za fore i fazone na društvenim mrežama:

* Raška Nemanjić, izmišljeni lik usvojene ćerke Stefana Nemanje i najveće ljubavi Stefana Prvovenčanog, ostala je upamćena po sceni zbog koje su mnogi trljali oči:
- Raška, gde si bila, šta si radila - upitao je prognani vladar Stefan Nemanjić, a na to ona odgovara:
- Piškila, čoveče!
* Junaci su jeli hranu koja se tada nije konzumirala, voće koje se nije uzgajalo, oružje koje se nije koristilo i upotrebljavali termine koji nisu postojali
* Sveti Sava postaje monah pred freskom Svetog Save
* Često su likovi govorili rečnikom beogradskih frajera, pa se moglo čuti: "Rastko oseća prolećni umor" ili "što ne pričvrljiš nešto"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Goran

12.07.2023 08:00

Auuu znači još jedan debakl i bačene pare.

branex

12.07.2023 13:54

Braćo Srbi ! Od istorijskih filmova mogli smo da napravimo samo partizanske .... ,,Marš na Drinu ,, i možda još nešto .! Dajmo BBC , da to odradi za nas .... da se ne sramotimo za iste pare .