MUZIKOM POGAĐA SUŠTINU U CENTAR: Vasil Hadžimanov proslavio 30 godina karijere!

Autor:

Zabava

22.06.2023

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni džez pijanista otkrio koliko je zahtevno komponovanje za serije i kako prevazilazi kreativne blokade.

MUZIKOM POGAĐA SUŠTINU U CENTAR: Vasil Hadžimanov proslavio 30 godina karijere!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Koncertom u Kolarčevoj zadužbini, baš na Svetski dan muzike 21. juna, slavni džez pijanista Vasil Hadžimanov obeležio je tri decenije uspešne karijere. Tom prilikom prisetio se početaka, kada je, kao srednjoškolac, prve korake na sceni načinio uz tetku Biseru Veletanlić, koja ga je i ovog puta bodrila iz publike.

- Zapravo, malo je više od 30 godina kako se bavim muzikom. Ipak sam već sa 17 godina nastupao s Biserom, a delio sam scenu i s Vojinom Mališom Draškocijem - naglasio je naslednik čuvenog glumca i muzičara Zafira Hadžimanova.

S čuvenom pevačicom hita "Zlatni dan" sarađivao je i u seriji "Dug moru", za koju od njenog nastanka stvara muziku i pomoću nota upotpunjava sliku ove zamršene morske priče. Četvrta sezona, snimana na Crnogorskom primorju kao i sve prethodne, doneće konačni rasplet ove nesvakidašnje priče, a Vasil otkriva koliko je za njega bilo izazovno da kao kompozitor odgovori na zahteve serije, žanrovski određene kao misterija.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Od prve sezone se uspostavila neka hemija između autorske ekipe i mene kao kompozitora. Ovo je veoma atipična serija, priča i pristup za našu kinematografiju, pa, samim tim, ni muzika ne može da bude uobičajena niti nešto što se desi samo da bi se desilo. Inspiracija za kompozitora uvek dolazi iz slike, scenarija, glume, režije, dramaturgije, svega onoga što čini jedno delo. Važno je da se suština pogodi u centar, a ovde se baš to desilo - istakao je naš sagovornik.

Ipak, to ne znači da se svaka naredna sezona radi po već oprobanom uspešnom modelu, već se novom muzikom priča boji najrazličitijim nijansama.

- Priča se razvija na veoma interesantan način, uvođenjem novih likova i moj zadatak je da to sve ispratim jer, koliko god da ti imaš neku postavku i teme koje si ustanovio još u prvoj sezoni, to ne znači da ćeš sada da ih samo kopi-pejstuješ. Svaku scenu radim posebno i pristupam najozbiljnije moguće i najautentičnije tom ritmu i dramaturgiji koja se dešava u njoj - rekao je Vasil.

Tokom celokupnog bavljenja džez muzikom malo kad ga je, kako ističe, zadesila kreativna blokada.

Republika

Foto: Telekom Srbija

Na snimanju serije "Dug moru"

- Da kucnem u drvo, nemam mnogo problema s tim jer, kad preko puta imam nešto inspirativno, onda se retko dešava da zabagujem. Muka je ako se ništa ne dešava, bilo to na sceni s drugim muzičarima ili s filmom, gde ne znaš odakle da kreneš i sve što uradiš deluje pogrešno i neadekvatno - naglasio je Hadžimanov.

Nastupom na Kolarcu obeležio je veliki jubilej i u pratnji Big benda RTS izvodio autorske numere u novim aranžmanima.

- Velika je čast svirati s ovako divnim muzičarima, to je pravo iskustvo. Ovo čovek može samo da poželi u životu - uzbuđeno je govorio Vasil publici u koncertnoj dvorani.

Pesmu posvetio ćerki

Već dobro poznata Vasilova "Balada za Martu", koju je posvetio ćerki, navela nas je da ga priupitamo da li će mlada glumica Pozorišta na Terazijama nakon studija nastaviti da se bavi ovim pozivom.

- Marta se zapravo bavi pevanjem. Tri sezone je igrala u Pozorištu na Terazijama, ali je nakon toga rešila da studira opersko pevanje na akademiji u Manhajmu. Fenomenalna je i aspekt glume će postojati, ali samo u sklopu opere - kaže Hadžimanov, koji često nastupa u tandemu s naslednicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading