ŠERBEDŽIJA KROZ SUZE O ŽIKI PAVLOVIĆU: On je zaslužan za moju karijeru!

Autor:

Zabava

18.05.2023

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promocija knjige o čuvenom reditelju crnog talasa okupila kulturnu elitu.

ŠERBEDŽIJA KROZ SUZE O ŽIKI PAVLOVIĆU: On je zaslužan za moju karijeru!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Knjiga "Kino-poeta velikog crnila", prva iz edicije Međunarodnog festivala filmske režije u Leskovcu LIFFE, posvećena velikom reditelju Živojinu Pavloviću (1933-1998), predstavljena je u beogradskoj MTS dvorani. Kulturna elita Srbije okupila se da bi odala počast legendarnom tvorcu filmova "Kad budem mrtav i beo", "Buđenje pacova", "Zaseda", "Zadah tela" i drugih naslova koji su snažno obeležili jedno vreme.

Svoja sećanja na Pavlovića u ovoj zbirci tekstova njemu posvećenih evocirali su značajni autori i glumci današnjice poput Gorčina Stojanovića, Svetozara Cvetkovića, Slobodana Šijana, Rajka Grlića... Na promociji knjige o Žiki Pavloviću veoma emotivno govorili su oni koji su ga, reklo bi se, poznavali u dušu - sin Nenad Pavlović, njegov učenik reditelj Darko Bajić, zatim Miša Radivojević, Goran Gocić i Žikin omiljeni glumac Rade Šerbedžija, koji se sa knedlom u grlu prisetio dragog saradnika i prijatelja.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

- Poslednji susret sa mojim Žilijenom, kako sam voleo da ga zovem, bio je polovinom devedesetih u Skadarliji. Pili smo pivo iz velikih čaša i razgovarali. Malo o našem životu, malo o filmu, a mnogo više o politici i ratu. Bio je ogorčen Miloševićem, Mirjanom Marković i sam sebi je počeo da zvuči apsurdno, hvaleći bivši titoistički režim - prisetio se Šerbedžija, naglasivši koliko je Pavlović u svojim delima bio kritički nastrojen prema jugoslovenskom socijalizmu.

Glumac je, istakavši značaj koji je Žika imao u kulturi, kao pisac i filmski stvaralac, rekao da mu je bila čast što je bio njegov glumac.

- Pavlovićev "Đavolji film" i dalje teče mojim venama i upravlja mojim filmskim pokretima. Ko je jednom zaista goreo, taj pamti plamen! Meni je taj plamen obasjao put - izustio je kroz suze i dodao da mu je Pavlović otvorio i put ka internacionalnoj karijeri, koju je i sam imao.

Reditelj Miša Radivojević govorio je o uticaju Pavlovića na naredne generacije stvaralaca, rekavši da je "u svima nama ostao deo Žike", dok je Darko Bajić istakao da bi, kad bi se danas film "Kad budem mrtav i beo" prikazivao u bioskopima, bio u samom vrhu gledanosti u čitavom svetu.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Nakon čitanja odlomka iz knjige koji je napisao Puriša Đorđević (1924-2022), uz opise kako mu je jednog zimskog dana Žika stavio na glavu svoj topli kačket, sin slavnog reditelja Nenad Pavlović, takođe reditelj, otkrio je da mu je Purišina ćerka nakon očeve smrti rekla da je među njegovim stvarima pronašla taj kačket, te da ga je čuvao i nosio do poslednjeg dana.

Poznati odali počast reditelju

Mnogi poštovaoci lika i dela Žike Pavlovića prisustvovali su promociji knjige, a među njima bili su Miodrag Krivokapić, Petar Zekavica, Milica Mihajlović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Dimitrijević, Miloš Avramović... Događaju, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, prisustvovala je i ćerka slavnog reditelja Milena Pavlović.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Nagrada "Žika Pavlović"

Glavna nagrada koja se dodeljuje na leskovačkom festivalu LIFFE nosi naziv "Žika Pavlović", a dosad su je dobili mnogi značajni kulturni radnici. Prvi Predrag Miki Manojlović, a zatim i Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić, Goran Paskaljević...

 

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading