MORAO SAM DA SE DISTANCIRAM - TO JE PRINCIP! Pisac Vladimir Kecmanović o vrednom priznanju: Nagrada je stigla potpuno neočekivano!

Autor:

Zabava

10.05.2023

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpskoj čitalačkoj publici njegovo ime je dobro poznato, a poslednjih dana isto to ime mnogo puta se našlo na stranama crne hronike.

MORAO SAM DA SE DISTANCIRAM - TO JE PRINCIP! Pisac Vladimir Kecmanović o vrednom priznanju: Nagrada je stigla potpuno neočekivano!

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Ime Vladimira Kecmanovića danima je u žiži javnosti. U rubrikama crne hronike ono se odnosi na oca 13-godišnjeg ubice s Vračara, dok je na stranama kulture osvanulo kao novi dobitnik nagrade za trajni doprinos kulturi Beograda.

Sa scene Narodnog pozorišta Zlatni beočug otišao je u ruke književnika srpskoj čitalačkoj publici veoma dobro poznatog po istančanom stilu pisanja i važnim naslovima koje ostavlja za sobom.

U senci tragedija koje su pogodile javnost u našoj zemlji održana je dodela značajnih priznanja, a pisac Vladimir Kecmanović zaslužan za doprinos našoj književnoj sceni minutom ćutanja, uz pomen stradalim učenicima Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i mladima iz okoline Mladenovca, s ostalim laureatima bio je složan u poruci da se takvi zločini nikad ne ponove.

Ova nagrada samo je jedna u nizu koja mu je dodeljena za književni rad. Na pitanje zna li koliko ih je dosad dobio, Kecmanović za Republiku odgovara:

- Ne znam tačan broj, svakako više od 10, a manje od 20. Sve ih čuvam, ali su mi na različitim stranama i sada bi trebalo konačno da ih skupim sve na jedno mesto.

* Vaš poslednji roman "Kad đavoli polete" veoma je zainteresovao publiku, a za isti ste krajem januara ovenčani i "Vitalovom" nagradom za najbolji roman na srpskom jeziku...

- Ta nagrada je za mene bila posebno važna jer je došla u trenutku kada sam odlučio da jedan deo scene i nagrada bojkotujem i u njima ne učestvujem iz meni opravdanih razloga. Takođe, s nekim drugima sam ušao u sukob, pa se "Vitalova" nagrada pojavila kao nešto potpuno neočekivano. To priznanje zaista nisam imao na pameti i bilo mi je veoma drago da sam ga dobio. Tako sam se pridružio spisku na kojem postoje neka vrlo ozbiljna imena koja su pre mene dobila ovu nagradu.

* Bojkotovali ste Ninovu nagradu, ali i Beogradskog pobednika. Zašto?

- Vidite, ja sam Ninovu nagradu bojkotovao s kolegama jer je ona imala veliki značaj, a onda su je potpuno srozali. Nisam imao ideju da to isto činim i s drugim nagradama, međutim, kad sam se našao u najužem izboru za Beogradskog pobednika, osetio sam potrebu da se i od toga distanciram. Nisam imao ideju da nešto bojkotujem, ali kad sam se suočio s tim da sam se našao u tom krugu, osećao sam potrebu da to učinim. Između ostalog i zato što je javnost, deo zlonamerna, deo iz neupućenosti, nalazila da smo mi iz bojkota Ninove nagrade postali kumovi Beogradskog pobednika, a mi to nismo bili. Ne slažem se s tim kako žiri obe ove nagrade odlučuje o dobitnicima i želeo sam to da kažem.

* Vi ste svoj stav glasno rekli, a u romanu "Kad đavoli polete" glavnom junaku, zlostavljanom dečaku, oduzeli ste moć govora. Zbog čega?

- Njemu nije oduzeta moć govora, taj lik govori, samo nije zabeleženo to što kaže. Razlog za takav moj potez jeste taj što je većina stanovnika planete obespravljena i može da govori koliko hoće, ali se njihov glas ne čuje. Ovaj roman na metaforičan način pokazuje tu cenzuru glasa onih kojima nije dato da budu pametni i značajni.

* Da li bi ovo delo moglo da se ekranizuje u vidu serije ili filma?

- Roman je pogodan za dramatizaciju i vrlo često se, bar u slučaju mojih knjiga, pokazalo da ono što vam se čini pogodno za ekranizaciju može da bude komplikovanije od nečega što nije. Tako da, videćemo. U svakom slučaju, bilo bi mi drago da se to desi, ali ne bih davao da se to radi po svaku cenu. Ako to ne bude radio neko u čije sposobnosti verujem, onda neću dati da se snima serija ili film, ali ako se nađe neko takav - zašto da ne!

S Bjelom više ne sarađujem!

Serija "Senke nad Balkanom", za koju je scenario radio, između ostalih, i naš sagovornik, dobija treći nastavak, ali Kecmanović ističe da neće biti njegov deo.

- Radio sam prve dve sezone "Senki nad Balkanom", treću neću raditi sigurno, ali želim im sreću. Poznat je moj sukob s Draganom Bjelogrlićem, koji se desio ne zbog "Senki 2" već zbog projekta "Žigosani u reketu" i nepoštovanja mojih autorskih prava. Naprosto, mi privatno funkcionišemo u redu, ali s njim ne bih više radio, to je princip - jasan je pisac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading