BIKOVIĆU ŽIVOT VISIO O KONCU! Glumac otkrio neverovatne detalje sa snimanja filma "IZAZOV

Autor:

Zabava

19.04.2023

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miloš kaže da nije bio svestan u šta se upušta dok mu nisu prišli s padobranom i rekli mu da avion može da se sruši.

BIKOVIĆU ŽIVOT VISIO O KONCU! Glumac otkrio neverovatne detalje sa snimanja filma "IZAZOV

Foto: Foto promo

Priliku da probije svoje lične, ali i glumačke, granice Miloš Biković dobio je u ruskom filmu "Izazov", prvom dugometražnom igranom ostvarenju snimanom u svemiru, koji je posle premijere u Rusiji stigao i u Srbiju. Rad na ovom istorijskom ostvarenju bio je za njega neverovatno iskustvo, prepuno vratolomija za koje je bila potrebna hrabrost. Naročito onda kada je trebalo da snimi scene u avionu iljušin.

U filmu reditelja Klima Šipenka, koji je prikazan u Moskvi 12. aprila, Biković igra glavnu mušku ulogu hirurga, jednog od onih koji moraju da polete na Međunarodnu svemirsku stanicu jer se tamo desio nesrećni slučaj i kosmonaut je ostao u teškom stanju, zbog čega mu je neophodna operacija u bestežinskom stanju. 

ISKUSIO ATMOSFERU KOSMOSA

Republika

Foto: Foto promo

 

Iako nije leteo u svemir, već svoje scene snimao na zemlji, srpski glumac je iskusio atmosferu koja vlada u svemiru.

- Imao sam pripreme za let u kosmos, kao deo obuke koje prolaze kosmonauti, jer je bilo neophodno da se upoznam s uslovima koji vladaju gore, odnosno kako se u bestežinskom stanju ponaša ljudsko telo - istakao je Biković za Tanjug i dodao da je u Centru za pripremu kosmonauta ulazio u centrifugu, u kojoj je trpeo silu od 4 G, kao prilikom poletanja rakete.

PADAO SA 9.000 METARA

Republika

Foto: Promo

 

Iako je bezbednost ekipe bila na najvišem mogućem nivou u jednom trenutku, moglo bi se reći da mu je život visio o koncu. Svoj deo Biković je snimao u avionu iljušin, iznutra postavljenom strunjačama, koji bi se popeo na 9.000 metara nadmorske visine, a zatim se naglo spuštao do 6.000 metara da bi ekipi omogućio 23 sekunde bestežinskog stanja tokom kojih bi trebalo da od jedne tačke dolebde do pacijenta, uzmu instrumente i stave na njega "portove", kao za operaciju.

- Nisam bio svestan u šta se upuštam dok mi nisu prišli s padobranom i rekli mi da potpišem da letim na svoju odgovornost. Onda mi daju kratki brifing: "Da vam kažem, nekad avioni padaju. To se nikad nije desilo s ovim, ali da znate. Ovo vam je ručka. Ako se upali crveno, morate da izađete na ova vrata i povučete ovo sedam sekundi posle pada. Idemo!" Posle toga treba nešto da se glumi - ispričao je glumac.

BIO U BESTEŽINSKOM STANJU

Bestežinsko stanje iskusio je 20 puta dnevno.

- To je neverovatno iskustvo. Gubite osećaj za ravnotežu i orijentaciju - rekao je Biković i dodao da je uz njega bio instruktor koji se držao za šipku i bio spreman da ga spusti ako vidi da su mu noge iznad glave pred kraj leta u bestežinskom stanju da ne bi slomio vrat.

Republika

Foto: Promo

 

Snimanje "Izazova", kaže, bilo je zanimljivo, neobično i jedinstveno iskustvo.

- Za ovakav film niko ne može da bude unapred pripremljen, ali je ekipa svoj posao relativno brzo odradila. Ja se uvek fokusiram na zadatak. Radim najbolje što mogu to što sam odabrao da radim - zaključio je Biković.

U svemiru proveli 12 dana

Reditelj Klim Šipenko i glavna glumica Julija Peresild snimali su na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde su proveli 12 dana, za koja se pripremao četiri meseca.

- Želeo sam da uradimo film sa što manje kompjuterske animacije. Pokušali smo da pokažemo publici kako je zaista u svemiru jer, kada pogledate holivudski film, vi, naravno, znate da ovo što gledate nije snimljeno tamo. Bilo je samo tri mesta u svemirskom brodu, tako da smo išli ja, glumica i astronaut, koji upravlja svemirskim brodom. Da je Miloš znao da upravlja svemirskim brodom, on bi išao umesto astronauta - rekao je reditelj.

Šipenko: Film nema veze s politikom

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Dok američki mediji oskudno izveštavaju o "Izazovu", napominjući da je reč o prvom dugometražnom filmu snimanom u svemiru, ali ne i prvom, budući da su to bili, kako navodi CNN, IMAX dokumentarac iz 2002, u kojem se, kao narator, pojavljuje Tom Kruz, kao i osmominutni naučnofantastični film astronauta Ričarda Gariota iz 2012, ruski reditelj Klim Šipenko kaže da "Izazov" nema nikakve veze s politikom.

- Ne vidim nikakvu politiku u filmu, nadam se da može da se prikaže u celom svetu, naš distributer pregovara sa 25 zemalja. U nekim evropskim zemljama ima ograničenja jer je u pitanju ruski film. Kada smo počeli snimanje, bilo je reči da će Tom Kruz snimati svoj film u svemiru i da bi bilo sjajno za dve zemlje i njihovu filmografiju da se vidimo, ali do toga nije došlo - rekao je Šipenko za K1. 

 

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading