Ko je nesuđeni psiholog, VELIKI GLUMAC NEBOJŠA GLOGOVAC?

Autor: Vikipedija, Republika

Zabava

09.02.2018

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge filmove i serije voleli smo baš zbog njega, a u pozorištu je znao da nas nasmeje do suza ili dirne do bola... A sada ćemo se tih sjajnih rola sećati sa setom - zauvek je prestalo da kuca srce Nebojše Glogovca...

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Posle teške bolesti, preminuo Neobojša Glogovac

Nebojša Glogovac je rođen 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a potom u Pančevo, gde je Nebojšin otac postao prota. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji "Bolji život". 

Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dve godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim su studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović. 

Prvi film u kojem se pojavio je "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana. Veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago", u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića.

Njegova biografija u profesionalnom smislu je neverovatna, a neki od njegovih filmova su: Do koske, Spasitelj, Bure Baruta, Ranjena zemlja, Nebeska udica, Munje, Kad porastem biću kengur, Bumerang, Klopka, Žena sa slomljenim nosem i mnogi drugi...

Pored toga, tu su i serije: Porodično blago, Vratiće se rode, Moj rođak sa sela, Ubice mog oca, Nemanjići - rađanje kraljevine...

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je član od 1996. godine, odigrao je niz zapaženih uloga. Tokom studiranja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, dobio je stipendiju i veliki broj prestižnih nagrada za uloge u pozorištu.

Predstave u kojima je igrao Glogovac: Velika pljačka, Parabelum, Tamna je noć, Bure baruta, Sumnjivo lice, Metamorfoze, Molijer - još jedan život, Zlatno runo.

Glumac je na Pulskom festivalu prošle godine dobio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu za tumačenje Vjekoslava Kralja u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading