Petar Ristovski: NAŠI STARI SU IMALI PETLJU!

Autor:

Zabava

04.02.2018

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku su pripreme za film "Čarape kralja Petra" po istoimenom romanu Milovana Vitezovića, a koji režira Petar Ristovski, sin proslavljenog glumca Lazara. Stariji Ristovski igraće slavnog kralja, a reditelj kaže da će uskoro biti poznata i ostala glumačka imena.

RepublikaFoto: twitter.com/RTS_Magazin
Petar Ristovski

- On je glumac koji svakoj ulozi pristupa kao da mu je prva ulogu u životu. Kao da je u pitanju borba za život. Ja to doživljavam kao buru u njegovim grudima koja se prenosi na mene i na moj svet. On se ne pretvara da je neko drugi, već jednostavno toliko počne da veruje da je druga osoba da počinje da liči na nju. Ovih dana sve više liči na kralja Petra.

  • Koje su sličnosti i razlike između Lazara i Petra?

- Lazar se oslanja na svoj nepogrešivi instinkt, ja sam u tom odnosu više racionalan. Srećan sam što smo u godinama kada se možemo razumeti i nadopunjavati i kao kolege i kao otac i sin.

Reditelju posao olakšava saradnja s ocem jer, kaže Petar, dobar su tandem i uvek iskreni jedni prema drugome.

  • Koliko ste razmišljali na relaciji od jednog do drugog Petra?

- Čini mi se da je Petar Karađorđević umeo da prepozna ljude vredne pažnje, voleo bih da kažem da smo tu bili slični. Kao i Petar Karađorđević, spreman sam uvek da napredujem, radim na sebi trudeći se da postanem bolji. Kralj je bio vizionar čije su vizije onemogućene stalnim ratovima. Moj život je isprekidan sa dva rata, nadam se da ih više biti neće.

RepublikaFoto: Beogradska hronika Jutarnji program
Kralj Petar Karađorđević
  • Poznata je priča o kralju koji je umro u čarapama i vojničkom šinjelu. Koliko to govori o ličnosti vladara?

- Mislim da je njegov šinjel njegovo telo, simbol kamenog stasa izgrađenog u ratovima, čarape su mu duša, ispunjena mekotom, koju mnogi nisu imali prilike da osete. Kao i svi obični ljudi, i Petar se trudio da ne govori javno šta oseća, trudio se da svoju dušu sakrije u senci svog šinjela. Takvog Petra bih ja voleo da gledam.

  • A o nepremostivoj razlici između građana i nedostižnog imetka današnjih političara?

- Svaki rad se isplati i svi koji misle da su zakinuti moraju što pre zaboraviti na to i krenuti dalje. Trebalo bi da budemo svesni svoje istorije, naših slavnih predaka koji su dali živote svoje da bismo se mi sada, danas, u miru, kretali slobodno Srbijom. Trebalo bi mi sada da se odužimo njima i da pokažemo svojim obrazovanjem, visprenošću, kreativnošću da smo vredni slobode, koju su nam oni obezbedili.

  • Koji detalj neuobičajene biografije po svaku cenu mora da se nađe u filmu?

- Recimo da je to govor koji je kralj održao pred Kolubarsku bitku, u kojoj je pozdravio vojsku i rekao da se ne bore za kralja, nego za domove svoje, za porodice svoje, za kuće svoje. Rekao je da njemu ništa nisu dužni i da će razumeti one koji žele kućama. Neka idu. Ostali neka mu se pridruže u borbi.

  • Šta vama znači Veliki rat, da li je to najsvetliji deo srpske istorije?

- Bombama i eksplozijama rat za sat sravni jedan grad star hiljade godina, a kamoli ljudsku dušu, nju menja u sekundi. Takav rat ja želim da prikažem, svirep, pokvaren, zao i truo. Veliki rat se sa ove distance od 100 godina može posmatrati kao svetao, ali za majku koja je izgubila sina to se teško može reći. Moj osećaj prema Velikom ratu je osećaj ponosa koji bi svaki Srbin trebalo da oseća jer smo sačuvali svoju teritoriju, opstali kao država i kao narod. Naši herojski preci su nas tada zadužili da se borimo dalje za Srbiju u polju medicine, nauke, tehnike, umetnosti, ekonomije.

  • Da li imate utisak da smo daleko otišli i da smo zaboravili heroje?

- Nismo ih zaboravili, ali jesmo se udaljili i o njima ne znamo dovoljno. Istražujući o tom vremenu i tim ljudima, sa jedne strane osećam sve čvršću vezu sa svakim pedljem Srbije, dok s druge vidim koliko smo osakaćeni kao nacija, najviše zbog ratova. Imali su petlje mnogo više nego mi danas, što je još važnije, imali su mišljenje o okruženju u kome žive i bili su čvrsti, tu najviše mislim na intelektualce onog vremena koji su bili neuporedivo hrabriji od ovih danas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Veljko Živković

05.02.2018 18:32

Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман . Витезовићев роман је и објављен на осам језика - италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперанту. Снимање “Чарапе Краља Петра” у филму и ТВ серији Лазара Ристовског треба да буде ове године. Уз Лазара Ристовског или уз Драгослава Илића у улози Краља Петра I Карађорђевића треба да играју: Ивана Жигон у улози Макрене Спасојевић, Никола Ранђеловић у улози Маринка Спасојевића, Гордан Кичић или Предраг Смиљковић или Танасије Узуновић у улози Николе Пашића, Аљоша Вучковић или Бранко Цвејић или Марко Николић у улози Војводе Радомира Путника, Владан Живковић или Ненад Ћирић у улози Војводе Степе Степановића, Радослав Миленковић у улози Лазара Пачуа, Бранислав Трифуновић или Дејан Јелача или Милош Биковић у улози Регента/Краља Александра I Карађорђевића, Бојан Димитријевић у улози Принца Ђорђа Карађорђевића, Бранислав Лечић или Гојко Балетић у улози Кнеза Арсена Карађорђевића, Предраг Милетић у улози Пуковника Кнежевића, Ирфан Менсур у улози Илије Ђукановића, Слободан Бода Нинковић у улози Генерала Павла Јуришића Штурма, Петар Бенчина у улози Димитрија Туцовића, Владимир Цвејић у улози Војводе Војислава Танкосића, Младен Нелевић у улози Краља Николе I Петровића Његоша, Миодраг Крстовић у улози Сердара Јанка Вукотића, Небојша Кундачина у улози Јована Дучића, Ивана Михић у улози Принцезе Јелене Карађорђевић-Романов, Горан Радаковић у улози Кнеза Павла Карађорђевића, Дејан Луткић у улози Доктора Светислава Симоновића, Југослава Драшковић у улози Исидоре Секулић, Љубомир Бандовић у улози Цара Николаја II Романова, Марко Гверо и многи други. Филм и серија требали би бити приказани 2017. године. Филм и серија “Чарапе Краља Петра” биће најгелданији у свим регионима. Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела. Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15 епизода. Снимање филма и серије требало је да почне 2013, 2014 , 2015, 2016 и 2017. године. Биће снимани у Србији, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну. Филм и Серија „Чарапе Краља Петра" по роману Милована Витезовића требало би да почне 2013, 2014, 2015, 2016 и 2017. године због недостатка новца! РТС ће 2018. емитовати „Чарапе Краља Петра" са Лазаром Ристовским. Ја једва чекам да погледам снимање филма и серије Петра Ристовског „Чарапе Краља Петра" по роману Милована Витезовића, филм и серија Петра Ристовског „Чарапе Краља Петра" по роману Милована Витезовића биће много сјајан!

NIkola

05.02.2018 20:22

Mladi reditelj zvuci razumno i pametno za svoje godine. Nadam se da ce takav biti i film. Ne sme se igrati sa ovom temom. Zelim vam svaku srecu i Petru i Lazaru.

Srba Kabadajic

06.02.2018 10:06

Bravo majstori. Pomno sam procitao o buducem projektu i mislim da ce biti sjajno. Mislim da je Petar dorastao tome, a o Lazi sta da kazem sem legenda naseg glumista, a i sire. Zelim Vam svaku srecu, a nesto razmisljam mozda bi i ja mogao tu nesto da pomognem.