(FOTO) "Zlatno jaje" palestinsko-libanskom filmu "Bombona"

Autor: Tanjug, Republika

Zabava

22.01.2018

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zlatno jaje" za najbolji film 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" pripalo je Rakanu Majasiju za film "Bombona", snimljen u koprodukciji Palestine i Libana.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Žiri je ocenio da "Bombona" slavi žudnju života u komlikovanom političkom svetu i da je autor umeo na senzibilan način da ispriča priču koja ih je duboko impresionirala

"Srebrno jaje" otišlo je u ruke Sameha Alaa za ostvarenje "Petnaest" (Egipat), dok je "Bronzano jaje" dodeljeno Nikoli Vučiniću za film "Lumpen" (Crna Gora).

Odluku je doneo žiri u sastavu: rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

Žiri je ocenio da "Bombona" slavi žudnju života u komlikovanom političkom svetu i da je autor umeo na senzibilan način da ispriča priču koja ih je duboko impresionirala.

U obrazloženju je navedeno da "Petnaest" pokazuje kako u svetu odraslih jedno dete preuzima odgovornost neizvesne budućnosti, dok nas "Lumpen" u nekoliko minuta suočava sa stvarnošću i posledicama globalne ekonomije, ali i ukazuje da film može da bude najvažnija umetnost za čovečanstvo.

Specijalno priznanje pripalo je Umbertu Valjehu iz Dominikanske Republike za film "Šanel" i Ruslanu Bratovu za ostvarenje "Vrteška" (Rusija).


Nagrada "Vilko Filač", odlukom direktora fotografije Ištvana Borbaša, dodeljena je Pjotru Paulusu za film "Stvarno je ekstra" u režiji Katažine Važehe (Poljska).

Borbaš je ocenio da "Kustendorf" predstavlja most između različitih zemalja, kultura i generacija, da je fotografija u filmu takođe most između svetla i senke, režije i glume.

Vilko Filač je, prema njegovom mišljenju, bio jedan od najvećih graditelja mostova, a najvažnije je njegovo prisustvo koje je prepoznao u radu Pjotra Paulusa.

Za nagrade festivala takmičio se 21 film studenata i mladih autora iz Holandije, Jordana, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina.

Članovi žirija su istakli da su svi filmovi bili odlični i da zapravo činjenica da su uvršteni u takmičarski program "Kustendorfa" predstavlja nagradu za sve njih.


Festival je zatvorio njegov osnivač Emir Kusturica.

- Festival je otključan nepostojećim filmom. Ništa bolje ne može da se desi autoru i festivalu da krene u avanturu tamo gde je nestao jedan divan avangardni film. Film Majakovskog i Ljilje Brik, čiji minut i po je pronađen, a ostatak je zauvek nestao, bio je katapult za ovaj festival, koji je time počeo i na kraju je pronašao svoje pobednike. Dozvolite mi da zatvorim festival - rekao je Kusturica. 

Nagrada za buduće filmove "Drvo života" uručena je proslavljenom italijanskom režuseru Paolu Sorentinu i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku.

Gosti festivala bili su i švedski reditelj, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu Ruben Etslund, kao i reditelji Paolo Viljaluna (Filipini), Stefan Komanadrev (Bugarska), Chijan Von (Kina), Mikael Roskam (Belgija) koji su predstavili svoje filmove na radionicama.

Na sceni "Proklete avlije" svirali su američki gitarista Geri Lukas, japanski bend "Japalkan", Vlatko Stefanovski tri, francuski bend "Barbo", "Bajaga i Instruktori", a Emir Kusturica i "No Smoking orekstra" su predstavili nove pesme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading