LAŽOVI S RTS: Šta je s našim pravom da znamo sve!?

Autor:

Zabava

11.01.2018

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz bahate odgovore na pitanja oko "Nemanjića", RTS je Srpskom telegrafu poslao i pretnju tužbom.

Foto: youtube.com/InfiniteMediaChronologies135
RTS

Osim toga što na pitanja budžeta, honorara, ali i olakšica za finansijere serije nisu želeli da odgovore pod devizom "poslovne tajne", čitajući odgovore javnog servisa, nailazimo i na brojne nelogičnosti, tačnije informacije koje se direktno kose sa svim što je RTS ranije najavljivao i objavljivao.

KRATKE NOGE

Pre svega, na sajtu RTS jasno je ispisana najava za "Nemanjiće" da ćemo u novogodišnjoj noći gledati prvu epizodu serije o rađanju srpske kraljevine. Međutim, u mejlu našoj redakciji odgovaraju da smo 31. decembra ipak gledali pilot-epizodu, što se ponovo kosi sa logikom ako se zna zašto, za koga i kada se snima pilot-epizoda. Kako bismo pojasnili, zamolili smo dramaturga i reditelja Dimitrija Vojnova da objasni razliku.

- Osnovna razlika između prve i pilot epizode je u tome što je prva epizoda prosto prva epizoda serije koja se emituje, a pilot je epizoda koja se snima kako bi finansijer ili emiter odobrio snimanje serije. U tom smislu, pilot-epizoda ponekad čak i ne mora biti ona koja prva ide po redosledu priče, a ponekad i za kupljenu seriju ne dolazi do javnosti jer, recimo, televizija traži korekcije u glumačkoj podeli, dizajnu... - objašnjava Vojnov i dodaje da su mnoge poznate serije u fazi pilot-projekta imale potpuno drugačije glumačke podele od onih koje su u emitovanom programu.

Prema njegovim rečima, eminentni autori ne rade pilote, već im se naručuju čitave sezone, ali ističe i da se kod nas pilot-epizode rade veoma retko.

Ako je konkurs bio anoniman, kako RTS zna ko je odustao?!

PROVALJENA ŠIFRA

Da sumnje u nepravilnosti rada te kuće mogu biti opravdane, javni servis možda i sam otkriva odgovarajući na pitanje o kratkom roku konkursa za scenario koji je, kako je više puta isticano, bio anoniman i kandidati su slali tekstove pod šiframa.

"Argument da nije bilo dovoljno vremena je izneo čovek koji je došao u RTS i predložio da radi serijal 'Nemanjići'. On se nije pojavio na konkursu, malo mu je bilo šest meseci", kažu u RTS, a mi se pitamo kako oni znaju o kom autoru je reč ako je konkurs anoniman...

Oprečni podaci kada je reč o budžetu stručnoj javnosti ali i običnim građanima sve više daju za pravo da sumnjaju i brinu za novac koji je utrošen, a kojim je ostvaren nesporno loš kvalitet "projekta veka". Umesto da dobro argumentovanim demantijem ospori pisanja "novinara kukavica i njihovih izbora", RTS maše tužbom, ali odgovore ne daje građanima, koji ga pretplatom održavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading