KOD TITA SE ZNALO: Za šund se plaćao ozbiljan porez

Autor:

Zabava

29.12.2017

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Veličković, srpski Leonardo ili Rembrant ili Goja, svoju umetničku oazu izgradio je u Parizu, ali se nekoliko puta godišnje oduži plodonosnom posetom rodnom Beogradu. Njegova fondacija već devet godina finansira Nagradu za crtež, kojom naš i francuski akademik podstiče mlade umetnike. Iako poznat kao "optimista sa iskustvom", ovoga puta za Srpski telegraf deli svoj pogled u budućnost.

Foto: youtube.com/ARCHITECTURE TODAY
Vladimir Veličković

POLITIČARE ĆEMO ZABORAVITI

- Moram da priznam da sam više odsutan nego prisutan u Beogradu. Ali, čini mi se da se mnoge stvari završavaju i rade. Moglo bi sve efikasnije i brže, ali imam pozitivan utisak da se Beograd menja. Suviše polako, ali se menja - kaže Veličković i dodaje da je budžet za kulturu sramotno nizak.

- Jeste da je neki procenat dodat, ali to je i dalje premalo. Potrebno je podržati sve kulturne manifestacije i pregnuća jer je kultura naš identitet, veliki predvodnik svega što se dešava jednom narodu. To je nešto što ostaje, a što se političara tiče, oni su danas tu, pa će ih svi brzo zaboraviti - ističe umetnik.

Veličković upozorava i da taj izostanak budžetskog doprinosa mladi i te kako osećaju, naročito oni angažovani, kvalitetni umetnici.

- Oni su ponos naše kulture i to treba da bude nagrađeno. Primećujem divnu dinamiku i u ovom svom, likovnom svetu. Moglo bi to sve mnogo bolje, galerije rade koliko mogu, ali moraju se stimulisati mecene. U svetu je mnogo prisutnija svest o mecenarstvu, ali tamo postoje i brojne olakšice za one koji pomažu umetnost. Tako se menja slika Srbije! - napominje Veličković i žustro reaguje na pomen pomame koja hara Srbijom poslednjih godina - rijalitije.

PO KRATKOM POSTUPKU

- O rijalitijima ne pričajte! Mene je sramota onoga što vidim kada tražim kanale. Dugo nisam verovao da to iko gleda, a onda sam shvatio da je to veoma gledano. To gledaju mladi koji onda misle da su to načini da govore, da se odevaju. To treba dekretom zabraniti jer je to otrov i sramota za svaku državu. Kada god uključite televizor, naići ćete na njih. Tito je to lepo rešavao. Postojale su komisije i za ovakve stvari naplaćivao se ozbiljan porez - izričit je Vladimir Veličković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading