SPREGE POLITIKE I KRIMINALA U NOVOJ SEZONI "SENKI": KIRO GLIGOROV RASTAO SA VMRO

Autor:

Zabava

27.12.2017

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednja epizoda "Senki nad Balkanom" sačuvala nam je neke omiljene likove u životu, ali su nam dijalozi iz poslednjih scena zagolicali maštu i za sada preostaje da čekamo novu sezonu, koja bi mogla da bude emitovana tek 2019.

RepublikaFoto: Promo foto
Senke nad Balkanom!

Scenaristi, kako saznajemo, dali su sebi oduška dok ne prođu praznici, a potom će tek sesti i razraditi priče i likove koje će povezivati 1934. i događaji koji su doveli do atentanta na kralja Aleksandra u Marselju.

VRBOVAN ZA UBISTVO

Mnogima nije promakla scena kada Pavelić dolazi u posetu osujećenim aktivistima VMRO, a na ulazu u selo Bukovo sreće dečaka koji mu se predstavlja kao Kiro Gligorov. Pavelić ohrabren ubistvom Stjepana Radića u Skupštini Damjanu Arsovu iznosi ponudu koja se teško odbija - da se udruže kako bi ubili kralja. Budući da je reč o 1928, dečak je taman onog uzrasta kojeg bi bio i stvarni Kiro Gligorov, kasniji prvi predsednik samostalne Republike Makedonije.

RepublikaFoto: Promo foto
Senke nad Balkanom!
RepublikaFoto: Promo foto
Senke nad Balkanom!

Iako jedan od scenarista, Vladimir Kecmanović ističe da to ne mora da znači da se radi o pravoj istorijskoj ličnosti, a biće interesantno videti kakvu će ulogu imati ovaj deran znamenitog imena, imajući u vidu da su ustaše sa VMRO uspešno sarađivale godinama, posebno u godini uvođenja Šestojanuarske diktature i posle nje. Kruna njihove saradnje biće atentat, a sve sa idejom da se odvoje od Kraljevine Jugoslavije.

RepublikaFoto: Promo foto
Senke nad Balkanom!

U seriji smo već videli da mladi Kiro odrasta u leglu pomenute revolucionarne družine, što nije bez osnova. Predsednik Makedonije je u intervjuima pominjao vršnjake i prijatelje koji su hapšeni zbog veza s VMRO, a da je sam hapšen kao komunista, kao i to da je učeći latinski od jednog fratra upoznao istomišljenike sa kojima je počeo da se druži. Na tim okupljanjima, pričao je Kiro, razgovarali bi o makedonskoj poeziji i istoriji, što ih je dovodilo do zaključka da je njihov narod nepošteno obespravljen.

Istorijski Kiro je rođen 1917. u Štipu kao Kiro Pančev, učitelj mu je promenio ime u Ćirilo Gligorović, ali je on 1941. uzeo ime Kiro Gligorov. Kao član Narodnooslobodilačke borbe bio je visoki funkcioner u mnogim državnim telima SFRJ, da bi po raspadu države postao i prvi čovek nezavisne Makedonije.
RepublikaFoto: Promo foto
Ubistvo kralja Aleksandra

PREDSEDNIK ZA GINISA

Važio za jednog od najučenijih političara, a ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji predsednik na svetu. Pokušaj atentata na Gligorova izveden je 1995, kada je teško povređen i ostao bez jednog oka. Ipak, predsednik u dva mandata umro je prirodnom smrću u noći između 1. i 2. januara 2012. u snu u svom domu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading