SPREGE POLITIKE I KRIMINALA U NOVOJ SEZONI "SENKI": KIRO GLIGOROV RASTAO SA VMRO

Autor: E. S. T.

Zabava

27.12.2017

07:35

Poslednja epizoda "Senki nad Balkanom" sačuvala nam je neke omiljene likove u životu, ali su nam dijalozi iz poslednjih scena zagolicali maštu i za sada preostaje da čekamo novu sezonu, koja bi mogla da bude emitovana tek 2019.

Promo foto
Senke nad Balkanom!

Scenaristi, kako saznajemo, dali su sebi oduška dok ne prođu praznici, a potom će tek sesti i razraditi priče i likove koje će povezivati 1934. i događaji koji su doveli do atentanta na kralja Aleksandra u Marselju.

VRBOVAN ZA UBISTVO

Mnogima nije promakla scena kada Pavelić dolazi u posetu osujećenim aktivistima VMRO, a na ulazu u selo Bukovo sreće dečaka koji mu se predstavlja kao Kiro Gligorov. Pavelić ohrabren ubistvom Stjepana Radića u Skupštini Damjanu Arsovu iznosi ponudu koja se teško odbija - da se udruže kako bi ubili kralja. Budući da je reč o 1928, dečak je taman onog uzrasta kojeg bi bio i stvarni Kiro Gligorov, kasniji prvi predsednik samostalne Republike Makedonije.

Promo foto
Senke nad Balkanom!
Promo foto
Senke nad Balkanom!

Iako jedan od scenarista, Vladimir Kecmanović ističe da to ne mora da znači da se radi o pravoj istorijskoj ličnosti, a biće interesantno videti kakvu će ulogu imati ovaj deran znamenitog imena, imajući u vidu da su ustaše sa VMRO uspešno sarađivale godinama, posebno u godini uvođenja Šestojanuarske diktature i posle nje. Kruna njihove saradnje biće atentat, a sve sa idejom da se odvoje od Kraljevine Jugoslavije.

Promo foto
Senke nad Balkanom!

U seriji smo već videli da mladi Kiro odrasta u leglu pomenute revolucionarne družine, što nije bez osnova. Predsednik Makedonije je u intervjuima pominjao vršnjake i prijatelje koji su hapšeni zbog veza s VMRO, a da je sam hapšen kao komunista, kao i to da je učeći latinski od jednog fratra upoznao istomišljenike sa kojima je počeo da se druži. Na tim okupljanjima, pričao je Kiro, razgovarali bi o makedonskoj poeziji i istoriji, što ih je dovodilo do zaključka da je njihov narod nepošteno obespravljen.

Istorijski Kiro je rođen 1917. u Štipu kao Kiro Pančev, učitelj mu je promenio ime u Ćirilo Gligorović, ali je on 1941. uzeo ime Kiro Gligorov. Kao član Narodnooslobodilačke borbe bio je visoki funkcioner u mnogim državnim telima SFRJ, da bi po raspadu države postao i prvi čovek nezavisne Makedonije.
Promo foto
Ubistvo kralja Aleksandra

PREDSEDNIK ZA GINISA

Važio za jednog od najučenijih političara, a ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji predsednik na svetu. Pokušaj atentata na Gligorova izveden je 1995, kada je teško povređen i ostao bez jednog oka. Ipak, predsednik u dva mandata umro je prirodnom smrću u noći između 1. i 2. januara 2012. u snu u svom domu.

Komentari (0)

Loading