LJUBIŠA BAČIĆ BAJA ZABORAVLJENA LEGENDA! Deo čuvenih filmova i serija, omiljeni dečiji junak, a PRVI JE URADIO ono što su mnogi mislili da je NEMOGUĆE!

Autor:

Zabava

11.01.2022

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubiča Bačić Baja ostavio je velikog traga u brojnim glumačkim ostvarenjima, crtanim filmovima i emisijama, a u jednoj stvari je bio prvi.

LJUBIŠA BAČIĆ BAJA ZABORAVLJENA LEGENDA! Deo čuvenih filmova i serija, omiljeni dečiji junak, a PRVI JE URADIO ono što su mnogi mislili da je NEMOGUĆE!

Foto: youtube.com

Ljubiša Bačić Baja bio je jedan od najtalentovanijih na našoj javnoj sceni, a o njemu malo ko zna. Dad Topić je otpevao uvodnu numeru za seriju ''Bolji život'', a upravo ju je Ljubiša napisao. Bačić je bio deo i brojnih omiljenih crtaća, a u jednoj stvari je bio prvi na našim prostorima.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ljubiša Bačić Baja

Rođen je 1922. godine, rodom Sokobanjac, a gimnaziju je pohađao u Nišu, da bi nakon rata otišao za Beograd. Međutim, nikada nije zaboravio svoj kraj, te je neretko isticao odakle je, svoje pesme i priče je pisao na dijalektu Istočne Srbije, a svoje čitaoce upozoravao da ne kupuju knjige ako će se posle žaliti da ne razumeju kako treba napisano. Prvo je radio kao novinar na Radio Beogradu, a zatim je prešao u glumu i bavljenje muzikom, a u to vreme još je izvodio francuske šansone i romanse.

Ljubiša je bio veoma posvećen deci i rad sa njima ga je ispunjavao, pa je spremao dečije radijske predstave, a zatim se istim bavio na televiziji u "Na slovo, na slovo", "Hajde da rastemo", "Hiljadu zašto" da bi posle pozajmljivao glasove crtanim junacima.

Stara dobra sinhronizacija, u tihom tonu se još sasvim solidno čuje originalni glas na engleskom, a preko njega nešto jače, svakako dovoljno jako za raspoznavanje idu Nikola Simić, Đuza, Nada Blam i ostali, ali ide i Ljubiša Bačić. Vrlo prepoznatljiv glas, Bačić je blistao kao petao Sofronije i kao Badža iz "Popaja", nekoliko likova iz "Nindža kornjača", Elmer Davež ... Mora se izdvojiti i "Laku noć, deco" u kom je isto bio nezamenjiv.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ljubiša Bačić Baja pozajmljivao je glasove crtanim junacima

Ukupno 65 uloga što na filmu, što na TV-u, "Diližansa snova", "Više od igre" (bio pop u oba), "Vruć vetar" (dve omanje uloge), "Povratak otpisanih", "Nešto između", "Doktorka na selu", "Korespodencija" i još mnogo toga.

- A znate li da sam ja prvi pevač kod nas koji je pevao na televiziji? To je bilo pedesetšeste, pedesetsedme, gore, kod Cvetkove mehane, na smederevskom putu. Tamo je bio kao neki improvizovani studio, u barakama. Televizori su bili postavljeni samo na nekim uličnim raskrsnicama, niko još nije imao televizor. E, ja sam pevao svoju šansonu Pesma o pertli. Pratio me na harmonici Duško Radetić. Posle je to ušlo kao pitanje u jedan od onih kvizova. I taj je čovek znao: prvi je pevač bio Ljubiša Bačić! - ispričao je u jednom intervjuu, prenosi Mondo.

Stihovi za "Bolji život" su klasik, međutim i pesma "A ja bez tebe" koju je posvetio Mileni Dravić (otpevala Viktorija) je takođe poznata.

Legenda Ljubiša Bačić preminuo je 24. marta 1999.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading