Odabrani program Japansko-srpskog festivala filma u Novom Sadu

Autor: Republika

Zabava

18.12.2021

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči godine Evropske prestonice kulture, JSFF tim novosadskoj publici donosi jednodnevni, ali sveobuhvatan i raznovrstan program japanskih i srpskih ostvarenja na temu STATUS, uključujući i ovogodišnjeg dobitnika Grand prix nagrade, Echoes from a Bridge u režiji Bilala Kavazoea (Bilal Kawazoe)

Odabrani program Japansko-srpskog festivala filma u Novom Sadu

Foto: JSFF

Deo programa iz slekcije 8. Japansko-srpskog festivala filma biće prikazan danas, 17.12. u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom od 18 časova. Retrospektiva filmova na temu STATUS ujedno predstavlja prozor ka programskoj celini Druga Evropa i najavu 9. JSFF-a koji je uvršten u zvanični program projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture“.

Od srpskih predstavnika, posetioci će moći da vide film Jovane Avramović "Izgubljeni dani" koji je Micuko Nagai (japanska članica žirija) istakla kao delo koje dokazuje da postoji velika sličnost problema sa kojima se sreću adolescenti obe zemlje, kao i višestruko nagrađivan film Nikole Stojanovića "Sve kako treba".

S druge strane, japansku listu, pored pobedničkog filma, čine "Idol" Rjuši Lindzaja (Ryushi Lindsay), film koji prikazuje okrutnu svakodnevicu samohrane majke maloletne ćerke koja je deo plesne grupe i čija egzistencija zavisi od njenog angažovanja, kao i dugometražni film rediteljke i producentkinje Mijuki Tokoi (Miyuki Tokoi) "Zero as you are". Ovaj film, koji se u okviru JSFF-a premijerno prikazao u Srbiji, osmogodišnji je projekat koji prati proces promene pola i preispitivanja seksualne atrakcije, orijentacije i pozicije u društvu. Pažljivo, odgovorno, ali i objektivno ostvarenje koje ima za cilj da otvori još jedno, nulto seksualno poglavlje u globalnom društvu.

Foto: JSFF

 

Uprkos neizvesnim okolnostima uzrokovanim globalnom pandemijom, 8. JSFF je održan sa do sada najdužim i najsveobuhvatnijim programom koji je, pored mnogih izuzetnih ostvarenja talentovanih reditelja, uvrstio i dela velikana sedme umetnosti poput Šiona Sonoa sa filmom "Red post on Escher Street", kao i srpskog kandidata za nagradu "Oskar“, film "Oaza" reditelja Ivana Ikića. Ova situacija nije sprečila organizatore da nastave tradiciju i ugoste, ovoga puta kanadskog autora sa prebivalištem u Japanu, reditelja Filipa Mekija koji u svom ostvarenju prikazuje subkulturne niše Tokija manje poznate stranoj publici. U nekoliko navrata on je podvukao da je iskustvo sa projekcije njegovog filma "Dreams on Fire" nepobedivo, upoređujući ga sa ostalim projekcijama širom sveta.

Podršku JSFF-u dali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", EU-Japan Fest Japan Committee, Tesla, Telekom Srbija, Telegraf.rs, kao i književnica Božica Velousis.

Program sa satnicom možete pogledati na ovom linku

Putem Instagrama

Putem FB stranice

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading