VELIKI DOGAĐAJ U JUGOSLEVENSKOJ KINOTECI U BEOGRADU: Slovenački filmovi se konačno vraćaju kući! (FOTO)

Autor:

Zabava

08.12.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle pola veka pažljivog čuvanja u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu danas će se 13 originalnih snimaka slovenačkih igranih filmova vratiti u Sloveniju. Reč je o ostvarenjima ,,Na svoji zemlji", ,,Svet na kajžarju", ,,Dobri stari pianino", ,,Dobro morje" , ,,Akcija", ,,Veselica", ,,Ti loviš", ,,Naš avto" i ,,Tri četvrtine sonca in Balada o trobenti in oblaku".

VELIKI DOGAĐAJ U JUGOSLEVENSKOJ KINOTECI U BEOGRADU: Slovenački filmovi se konačno vraćaju kući! (FOTO)

Foto: slovenački filmski centar

Kako u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci, ova ostvarenja su 1968. na osnovu dogovora o depozitu bila predata arhivu Jugoslovenskoe kinoteke u Beografu na čuvanje. Time su uspešno okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije bivše Jugoslavije za povratak izuetno značajnog dela slovenačke kulturne baštine. 

Republika

Foto: slovenački filmski centar

Kekec

 

Veliki povratak slovenačkih igranih filmova ujedno će označiti početak sedmog festivala Dani slovenačkog filma u Srbiji, koji će trajati do 11. decembra. Publika će za to vreme videti i filmove ,,Nekad su bili ljubi" Gorana Vojnovića ,,Zastoj", Vinka Moderndorfera, ,,Sanremo" Miroslava Mandića, ,,Slovenac koji je preleto vek" Dušana Milaveca, kao i osam kratkih eksprimentalnih filmova. 

Otvaranje festivala zakazano je za 19:30 u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će direktor Arhiva Slovenije dr Bojan Cvelfar u prisustvu slovenačkog ambasadora Damjana Berganta svečano primiti simboličnu rolu filmske trake iz ruku direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading