SRCEM KROZ RAVNICU: U poseti gradu sa tri reke, tri jezera i tri manastira!

Autor:

Zabava

02.12.2021

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne propustite novu epizodu emisije "Srcem kroz ravnicu" koja se premijerno emituje danas od 17:30 na kanalu Balkan Trip koji se nalazi u sastavu medijske kuće "Arena Channels Group".

SRCEM KROZ RAVNICU: U poseti gradu sa tri reke, tri jezera i tri manastira!

Foto: Promo foto

U novoj epizodi putopisnog serijala "Srcem kroz ravnicu" voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović posetili su Šid. Obišli smo galeriju i rodnu kuću Save Šumanovića, saznali kako je nastala galerija i da li je pogled iz kuće na šidsku crkvu bio inspiracija za njegova dela. Obišli smo i manastir Privina glava koji je osnovan u 12. veku i ima svoju istorijsku priču.

Šid se nalazi na neverovatnoj geografskoj poziciji, jer je blizu Fruške Gore, a pokraj njega na severu i jugu protiču, severno Sava, a južno Dunav. Prirodno bogatstvo i potencijale Sremci su iskoristili negujući svoje sorte voća i vinograda. Njegova povezanost ne samo sa ostalim delovima naše zemlje, od Beograda je udaljen 115 km, a od Novog Sada 100km, nego i sa inostranstvom je jako dobra. Nalazi se nedaleko od graničnog prelaza sa Hrvatskom, a nisu mu daleko ni Mađarska ni Bosna. Naseljena mesta koja pripadaju ovoj opštini su: Batrovci, poznati granični prelaz u Hrvatsku, Jamena, Gibarac, Кukujevci, Berkasovo, Erdevik, Sot, Adaševci, Morović, Ilinci, Ljuba, Višnjićevo, i Bačinci.

Najraniji podatak koji je zabeležen o postojanju grada Šida datira iz 1702. godine. Takođe, na arheološkom lokalitetu Gradina postoje praistorijski tragovi koji govore o boravku ljudi na ovim prostorima. Postoji istorijska pretpostavka da su prva naselja na prostoru današnjeg Šida počela da se grade početkom 16. veka i to kraj potoka. To je verovatno došlo otuda što su pored potoka i karaula prolazili trgovački karavani i baš tu zastali da se odmaraju. Grb Šida je nastao 1854. godine i objavljen je u publikaciji 1930. godini u albumi Grbovi Jugoslavije i predstavlja ne samo potvrdu postojanja već i delatnosti Šida jer se sastoji od noža i srpa i klasja pšenice.

U centru grada nalazi se najstarija srpska pravoslavna crkva na teritoriji Šida, crkva sv. Nikolaja, koja pripada srpskoj pravoslavnoj eparhiji. Grad Šid sa ponosom čuva uspomenu i na najvećeg srpskog slikara 20. veka, Savu Šumanovića. U svoje vreme neshvaćen zbog smelosti da istražuje i eksperimentiše, mnogi savremeni teoretičari su ga poredili sa Sezanom. Šumanović se 1896. rodio u uglednoj građanskoj porodici od oca Milutina i majke Perside u Vinkovcima i već sa Savine 4 godine porodica se vraća u Šid. Nažalost 1942. godine uhapšen je sa velikom grupom Šiđana i streljan u Sremskoj Mitrovici. Završio je tragično život, a sahranjen je u porodičnoj grobnici.

Od znamenitosti izdvajamo i istorijski spomen park Sremski front je od izuzetnog značaja za Srbiju i nalazi se u selu Adaševci u okviru opštine Šid. Tokom rata 1944.-1945. najveća operacija je bila na jugoslovenskom frontu. To su bile završne vojne operacije za konačno oslobođenje zemlje od fašista. I Nemci su u povlačenju svojih strana preduzeli stvaranje velikog fronta u zapadnom delu Srema koji je po tome i nazvan.

Kada je duhovnost u pitanju izdvaja se Manastir Privina, osnovan u 12. veku. Svetinja ima svoju istorijsku priču, a ime je dobio po svom osnivaču vlastelinu Privi. Taj stari isposnik je skupio slične sebi, moravske prognane sveštenike i istočno od izvora gde je sada manastirsko groblje, podigao prvu crkvu i ćelije. Manastir je smešten na krajnjem zapadu Fruške Gore. Samo pet kilometara severno-istočno od Šida, i na oko 20km od Hrvatske. Manastir je posvećen Saboru Svetih Aranđela i pripada eparhiji Sremskoj srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao i spomenik kulture od izuzetnog značaja.


Ne propustite novu epizodu emisije "Srcem kroz ravnicu" koja se premijerno emituje danas od 17:30 na kanalu Balkan Trip koji se nalazi u sastavu medijske kuće "Arena Channels Group".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading