OVO je karta Srbije, BiH i Republike Srpske sa VELIKANIMA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI!

Autor:

Zabava

15.12.2017

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma težak zadatak je bio u moru velikana srpske Vojvodine izabrati samo sedmoro koje bih predstavio ovde, tako da ću zbog svog duševnog mira, ostale, koji nisu ništa manje vredni, nabrojati u opisu, reči su autora karte

Foto: youtube.com/Kartografija
Velikani srpske književnosti

Na Fejsbuk stranici "Kartografija", objavljena je karta na kojoj su oslikani velikani srpske književnosti, po krajevima u kojima su rođeni ili stvarali svoja dela.

Mapa bogatstva Evrope: Srbija stoji kriminalno, najgore od svih iz bivše Jugoslavije, Island najbogatija zemlja?

Autor je istakao da mu je ovo jedna od najlepših karti koju je napravio, što se tiče teme, izgleda i uloženog rada.

- Kao i obično, ovakvih karti nema na srpskom internetu pa je red da se, jedna po jedna tema, odrade. Imao sam dilemu kako da napravim kartu, da li da to bude po epohama ili sve đuture, što bi se reklo. Možda bi ovo prvo rešenje i bilo bolje da ne postoji jedan veliki problem - što je duže neki srpski prostor bio pod Osmanlijama, to je istaknutih Srba u bilo čemu, sem u ratovanju - manje i manje.

- Karta velikana srpske književnosti je i više nego dovoljan dokaz za to, jer je samo prostor Dubrovnika i Panonske nizije, tj. širi prostori Vojvodine, mesto rođenja više od dvadeset istaknutih srpskih književnika za koje je čuo svaki iole obrazovan čovek. Severni deo centralne Srbije, pogotovo zapadna Srbija, takođe je bogata književnicima.

- Veoma težak zadatak je bio u moru velikana srpske Vojvodine izabrati samo sedmoro koje bih predstavio ovde, tako da ću zbog svog duševnog mira, ostale, koji nisu ništa manje vredni, nabrojati u opisu a kasnije, ko zna, možda bude i neka karta srpskih književnika Panonske nizije - napisao je autor ove neobične karte.

 

 

Među te velikane spadaju: Dušan Vasiljev, Matija Bećković, Gavril Stefanović Venclović, Vasko Popa, Joakim Vujić, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Isidora Sekulić, Aleksandar Tišma, Miroslav Mika Antić, Laza Kostić, Veljko Petrović, Miloš Kašanin, prota Vasilije Živković, Lukijan Mušicki i Nikanor Grujić.

Među onima iz centralne Srbije, koji takođe nisu ništa manje vredni ali jednostavno nije bilo mesta na karti, su: Laza Lazarević, Oskar Davičo, Sveti vladika Nikolaj Velimirović, Milan Rakić, Desanka Maksimović, Dobrica Erić, Milorad Pavić i Milutin Bojić.

Velikani srpske književnosti sa prostora Dalmacije su Simo Matavulj i Vladan Desnica.

- Arčibalda Rajsa sam dodao jer se urna sa njegovim srcem nalazi se na Kajmakčalanu, sa kostima srpskih boraca poginulim u proboju Solunskog fronta, gde je prenesena po njegovoj želji. Vi dodajte one koje nisam pomenuo - zaključio je autor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading