TOMA ZDRAVKOVIĆ POSVETIO JE NAJTUŽNIJU PESMU NESREĆNOJ LJUBAVI: U nju je bio SMRTNO zaljubljen, a ona je umrla sa 20 godina!

Autor:

Zabava

13.10.2021

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni Toma Zdravković posvećivao je pesme brojnim devojkama i svojim ljubavima, ali najtužniju ''Buket belih ruža'' posvetio je prerano preminuloj Slavici.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Toma Zdravković otpevao je najtužniju pesmu za jednu Slavicu

Legendarni Toma Zdravković bio je zaljubljive prirode, a mnogima je i pesme pisao i otpevao, ipak malo je poznato da je jednoj Slavici posvetio najtužniju pesmu, a u nju je bio smrtno zaljubljen.

Naime, ta pesma je otpevana samo jednom i to za jednu Slavicu plave kose i plavih očiju. Pesma ''Buket belih ruža'' krije najtužniju, istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi, koja je preminula sa nepunih 20 godina. 

Republika

Foto: youtube.com

Toma Zdravković pesmu ''Buket belih ruža'' posvetio je prvoj ljubavi

U Tuzli Toma je upoznao studentkinju Slavicu, a voleo je toliko da je želeo da je oženi, ipak pukom slučajnošću je iz njenog dnevnika saznao detalje njenog intimnog života sa brojnim muškarcima, što ga je dotuklo.

Zdravković je pričao jednom prilikom o njoj, pa otkrio da jednu situaciju pamti kao najneprijatniju.

Majko draga uberi mi

buket belih ruža
zavi ruže divno cveće
u maramu crnu

Da odnesem svojoj dragoj
pokraj odra njenog
da poljubim usne njene
mrtve, potamnele

Zbog čega si tako mlada
morala da umreš
i mrtvu te volim dušo
moj zeleni cvete

Moj će život uvenuti
bez ljubavi tvoje
i u grob ću s tobom leći
najmilije moje

Sad na grobu dvoje mladih
majke oplakuju
otvori se crna zemljo
vrati decu našu

Još su mladi da im lice
crna gruda skriva
otvori se zemljo crna
vrati moga sina

- Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmevali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela "Balkan", a ona se pojavila tek posle ponoći .

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Tomina prva ljubav preminula je sa nepunih 20 godina

1963.godine pevao je na Crnogorskom primorju, a u jednom trenutku je dobio telegram u kom mu lekar koji je lečio Slavicu saopštava da je teško bolesna i da želi da ga vidi. Odmah je otišao u Sarajevo, a kada ju je video nije je prepoznao, jer je izgubila 30 kilograma. Nakon nekoliko dana obavešten je da je umrla, a on joj je posvetio najtužniju pesmu.

- Umrla je u Sarajevu, sahranjena je u rodnom Travniku, a ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pevao pesmu njoj posvećenu koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cela sala. To nije bio koncert, već opelo… A bila je plava sa kratkom kosom. Imala je i oči plave i pomalo tužne. Visoka, sa dugim nogama u plavim farmericama, izgledala je kao prava "baba roga" - pričao je Toma kako je nastala pesma "Buket belih ruža", prenosi Kurir.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading