Pogledali smo južnokorejski klasik “Squid game – Igra lignje” o kome govori cela planeta: VERUJTE, nismo ostali RAVNODUŠNI!

Autor: Vanja Aleksić

Zabava

30.09.2021

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva serija poznatog južnokorejskog reditelja, Hvang Dong Hjuka „Igra lignje“ je, iako je tema već viđena (prošlogodišnji japanski hit „Alisa na granici“), napravila veliki bum na umetničkoj sceni ove godine.

Upoznati smo da Korejci prave veliku razliku u odnosu da ostale zemlje kada su u pitanju filmovi i serije, ovo delo se pokazalo kao pravi klasik.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Igra lignje

 

"Squid game" je igrana serija od devet epizoda, koja se za manje od deset dana popela na prvo mesto gledanosti u Americi, pa je tako postala prva korejska serija kojoj je to pošlo za rukom.

Urađena je fantastično, pa gledaoca od prve scene uvlači u prizmu dečije igraonice koja postaje mesto za puko preživljavanje.

Fokus je na liku Ji Hunu koji živi sa starom majkom i preživljava od njenog rada, spas je tražio u kockanju gde je nagomilao dugove zbog kojih ga jure okrutni kamataši, koji ne prezaju od najgrubljih vidova kazni. Takođe, iza sebe ima propali brak i ćerkicu, kojoj zbog dugova svake godine zaboravi na rođendan I na neki lep poklon.

 

 

Međutim, u jednom momentu njegov život će se okrenuti za 180 stepeni, a jedina briga će mu biti kako da pobedi u dečijim igrama, koje su na oko bezazlene, a u stvari su pune izdaje, varanja i svega najgoreg od ljudskih osobina da bi se dobila nagrada od 456 miliona korejskih vona, a najvažnije da bi spasao sopstveni život.

Takmičari, njih 456 su se probudili u velikoj spavaonici na nepoznatoj lokaciji, svakog od njih život košta tačno million vona, a kada neko strada, to jest izgubi u igri, pare se slivaju u veliku staklenu kasu u obliku praseta.

 

 

Iako deluje naivno, tada dolazi do izražaja natamnijih dubina čovekove duše. Ono što se često primeti u scenama serije je kurtološka razlika istoka i zapada, i baš ta nevinost koja na prvi pogled deluje izveštačeno, u stvari je realno preneta.

"Igra lignje" je jedna od onih serija koju ćete odgledati u jednom cugu, to jeste svih devet epizoda u jednom danu. Osetićete nelagodu tokom trajanja svake epizode, pošto ćete sa jedne strane videti nevinost, vedre boje i vesele dečije igre, a sa druge nasilje koje je stvarno brutalno i nije za svačiji ukus, ali ko je ljubitelj korejskih izdanja zna o čemu se radi.

 

 

Kada sledeći put budete na ulici videli nevino dete kako preskače lastiš, igra se “školice” ili “kockica” budite sigurni da se spremaju za okrutnu igru u svetu odraslih, gde se sve, ali baš sve, nažalost, može kupiti novcem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading