SRCEM KROZ RAVNICU: Tamo gde je Dunav ostavio najlepši beleg

Autor:

Zabava

15.07.2021

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voditeljski par, emisije Srcem kroz ravnicu, Nina Radulović i Slaviša Čurović, vode nas put Dunava, vina i istorije.

Foto: Promo foto
Nina Radulović i Slaviša Čurović

Emisija „Srcem kroz ravnicu”, koja se emituje na programima medijske kuće Arena Channels Group, tokom obilaska Titela prvo vas vodi vas u mesto Lok, koje ima samo 1000 stanovnika, a isto toliko istorijskih i životnih priča. Saznaćete zatim i kako su Gardinovci dobili ime, po čemu je poseban beli dud star preko 200 godina, zašto se zanimanje stočar ponovo vraća u modu i šta je najlepši, a šta najteži izazov u tom poslu.

Čamcem ćemo obići sve lepote Gardinovaca sa Dunava i podsetiti se istorijske važnosti osmatračnice. U Starim Banovcima idemo u kafanu „Pustolov”, koja je poznata i kao Klub ljubitelja ekstremnih sportova.

U Novom Slankamenu ćemo otkriti tajnu između vina i umetnosti , koju je realizovala vinarija “Šapat” pod sloganom ŠapArt a na Belegiškim adama probaćemo najukusniju ribu i saznati tajni recept njene pripreme.

Foto: Promo foto
Srcem kroz ravnicu

Gardinovci su  mesto koje nosi ime po francuskoj reči „GARDER“ što znači čuvati i posmatrati. Međutim istorija govori da su ovakva mesta pored čuvanja bila i vojna uporišta za praćenje rečnog saobraćaja.

U ne tako davnoj istoriji ovog kraja, „Racija“ je u Bačkoj naziv za stravično stradanje civilnog stanovništvom južne Bačke, tokom januara 1942. U istom mesecu 2021. godine građani u Vilovu, Gardinovcima, Mošorinu, Šajkašu i Loku održali su 79. godišnjicu „Racije“. Tim povodom održani su pomeni žrtvama u pravoslavnim hramovima, a nakon toga položeni su venci na spomen obeležja u svim mestima. Pomen za 210 žrtava Racije u Mošorinu održan je u Gornjoj crkvi. Zatim su Milan Micić, generalni sekretar Matice Srpske i Dragan Božić, predsednik opštine Titel i predstanici Mesne zajednica Mošorin položili vence na Spomen obeležje „Bunar“ na mesto gde je stradala većina nevinih mošorinskih žrtava.

Foto: Promo foto
Nina Radulović

Gardinovci su potignuti na isturenom delu južne Bačke lesne terase, na 500 metara od levog rukavca Dunava. Ovo mesto je u srednjem veku bilo vojno uporište iz kojeg se kontrolisao saobraćaj na Dunavu. Na to upućuje i samo ime sela koje u svom imenu sadrži i francusu reč „GARDER“ što znači čuvati, posmatrati. Tvrđava u Gradinovcima predstavljala je u to vreme osmatračnicu na Dunavu.

Tokom daljeg putovanja titelskim krajem, otkrivamo Beli dud takođe u Gardinovcima, jedan od retko očuvanih još vitalnih primeraka dudova u Vojvodini čija se starost procenjuje na preko 200 godina. Zbog svoje velike starosti, impozantnog rasta, vitalnosti i kao genetske baze, zaslužuje posebnu pažnju. Impozantnog je rasta i lepog habitusa. Кruna je pravilna i veoma bujna iako je naknadno formirana jer su prvobitne grane posečene, a na njihovim presecima su formirane nove. Plod je tamno crvene boje što daje ovom stablu belog duda posebnu karakteristiku.

Foto: Promo foto
Slaviša Čurović

Dud kao vrsta drveća tesno je povezan sa istorijom poljoprivrede sela kako u Vojvodini, tako i šire u Panonskoj niziji. Planski podizani kao podloga unapređivača svilarstva - listovi predstavljaju jedinu hranu za gusenice svilene bube, ali i nekih drugih grana zanata. Drvoredi dudova po seoskim dvorištima i atarima, bili su osnovno i specifično obeležje vojvođanske ravnice u prošlom veku. Danas su oni uglavnom posečeni u borbi protiv dudovca, zbog kvalitetnog drveta ili su se osušili usled starosti. Samo mali broj tu i tamo još očuvanih primeraka starih dudova svedoči o njihovom postojanju u prošlosti vojvođanskih naselja.

Kada je došlo vreme za odmor u Starim Banovcima na samoj obali Dunava naišli smo na kafanu „Pustolov“. Osim što je kafana ovo mesto predstavlja i sedište ljubitelja ekstremnih sportova „Pustolov“. Кafanica je u pravom alaskom stilu. Enterijer sa ribarskom mrežom po celoj kafani daje vam dovoljnu informaciju da se kafana nalazi na samo pet metara od reke gde se možete smestiti na divnim drvenim klupama i stolovima, dok uživate u dominantnim ribljim specijalitetima.

Foto: Promo foto
Srcem kroz ravnicu

Kao i u skoro svim Vojvođanskim mestima, vino je neizostavni deo svake priče i tradicije. Od 2009. godine, koncept ŠapART se razvija kao sastavni deo vinarske priče o radu i ljudima, umetnosti i vinu i vezama koje međusobno razvijaju, kao i načinima na koje se dopunjuju. Cilj je da se promovišu i podrže autentični autori i mladi talenti, koji u svetu umetnosti ostavljaju značajan trag i otvaraju nove perspektive.

Foto: Promo foto
Srcem kroz ravnicu

Ne propustite premijerno emitovanje devete epizode serijala „Srcem kroz ravnicu“ koje je zakazano za danas, četvrtak od 20h na kanalu Balkan Trip.

Reprizna izdanja zakazana su za petak, 16. i subotu 17. jul.

U petak od 18:30 "Srcem kroz ravnicu" emitujemo na programu AGRO TV, a za sve one koji propuste navedene termine, u subotu emisiju "Srcem kroz ravnicu" mogu pogledati na kanalu Star TV u 12:45 odnosno na RTV Vojvodina u terminu od 12:05. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading