GLAVNJAČA GORA OD ALKATRAZA

Autor:

Zabava

01.12.2017

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prošloj epizodi "Senki" upoznali smo se sa opakom Jovanom, sestrom Hadži Damjana koja u Beograd stiže da oslobodi brata iz zloglasne Glavnjače. Sada nam ostaje da se pitamo hoće li tajna poruka u dnevnoj štampi i sečivo koje je Pavelić doneo skriveno u đonu cipele pomoći zatvoreniku da "udahne čist vazduh".

RepublikaFoto: Arhiva
Izgleda Glavnjače nekad...
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
...i Hemijskog fakulteta danas

OBRENOV BEG

Ono što je poznato, jedini pokušaj bekstva iz Glavnjače izveo je Obren Blagojević, koji se tek vratio iz Amerike 1949. Stao je na pogrešnu stranu po pitanju Informbiroa i istog dana se našao iza rešetaka, i to u samici kao opasan neprijatelj. Obren se nije mirio sa sudbinom, pa je grebao zid kroz koji je išao dimnjak. U stilu akcionih blokbastera, Obren se kroz rupu dimnjaka iskobeljao do vrha zgrade, pa spuzao niz krov, a potom se našao na dorćolskoj ulici. Ipak, stražar ga je čuo, repetirao pušku i počeo da puca. Obren je zapucao ka Jovanovoj, a tu je naleteo na dva milicionera. Brzo su ga stigli i vratili tamo gde je njegova avantura i počela.

Jedini pokušaj bekstva izveo Blagojević, koji je to učinio kroz dimnjak

Scenarista Dejan Stojiljković ističe da je njihov Damjan u seriji potpuno fiktivan lik, pa usud bivšeg Tanetovog saborca i aktiviste VMRO neće ni da nagovesti.

POLICIJSKI TEROR

Glavnjača se nalazila na mestu današnjeg Hemijskog fakulteta. Nastala je u doba Obrenovića, ali tada nije imala isti zloglasni prizvuk koji će dobiti u vreme kada se odigravaju "Senke". Bila je najčešći "smeštaj" protivnicima režima i dinastije, a nakon Ivanjdanskog atentata 1899, tu su završili osumnjičeni radikali, pa i sam Nikola Pašić.

Lik Damjana u "Senkama" je fiktivan, ali boravi u "gospodskoj sobi", koja je stvarno postojala

- Posle ujedinjenja, na meti zatvorenika nije više ovaj ili onaj političar ili dinastija: odbacuju monarhiju, bore se protiv dominacije Srba i za osamostaljivanje pojedinih delova. Prema takvim zatvorenicima postupa se mnogo strože - ističe Stojiljković, dodajući da početkom dvadesetih nastupa i pravi policijski teror. Uslovi za život bili su na najnižem nivou, a metodi zlostavljanja surovo inventivni.

- Batinanje po tabanima, zatvaranje u betonske ćelije prethodno napunjene vodom, seksualno maltretiranje... - ističe Stojiljković. Postojala je i specijalna prostorija zvana "odžak" ili "dimnjak", gde su zatvorenike pekli naživo. Sem apsandžija i islednika, zatvorenici su se mučili i ubijali međusobno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading