SRCEM KROZ RAVNICU: Upoznajte mesta odakle je Mihajlo Pupin krenuo u svet i gde su Alen Delon i Pele kupovali slike

Autor:

Zabava

17.06.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od naših najlepših voditeljki Nina Radulović i poznati glumac Slaviša Čurović nastavljaju svoje putovanje Vojvođanskom ravnicom. U osmoj epizodi putopisnog serijala "Srcem kroz ravnicu", "zastali" su u Kovačici, odnosno malim ušuškanim mestima u njenoj blizini koja kriju mnogo znamenitosti, umetnika, naučnika, muzičara.

RepublikaFoto: Promo foto
Nina Radulović vodi emisiju "Srcem kroz ravnicu"

Oni koji su imali priliku da posete Crepaju kažu da nigde vojvođansko proleće ne izgleda tako mirisno i živopisno. Takođe, Crepaja ima najkvalitetniji zemlju crnicu a proizvodi tamošnjih poljoprivrednika "lepši" su od slika slikara naivaca iz Kovačice.

Stanovnici Crepaje poznati su po tome što su veliki ljubitelji konja i fijakera.


Dalji put na teritoriji bogatoj različitim kulturama vodi nas u Debeljaču i u Etno muzej da otkrijemo lepotu mađarske narodne nošnje i čuvenog mađarskog veza.

Kad se pominje Kovačica, prva asocijacija mogu biti čarobne slike koje ceo svet prepoznaje kao i radost i raskoš prirode. Zuzana Halupova važi za najveću slikarku naive. Možete saznati koliko je slika naslikala ali i da su njena dela cenili i posedovali Mik Džeger, Pele, Alen Delon, Ursula Anders, kralj Huan Karlos i mnogi drugi.

Foto: Promo foto
Nova avantura

U Kovačici je formirano i veoma aktivno Udruženje žena. Ova neprofitna-humanitarna organizacija je osnovana još davne 1920. i prošle godine je proslavila 100 godina postojanja. Ima preko 60 članica raznih starosnih doba i zanimanja. Bave se vezom, štrikanjem, tkanjem, organizovanjem i praćenjem predavanja iz raznih oblasti a bliskih ženama. 

Ako kažemo da su Kovačicu proslavili slikari naivci, šta tek reći za Mihajla Pupina? Mihajlo Pupin, jedan od najcenjenijih svetskih naučnika, rođen je u Idvoru, udaljenom svega 10-ak minuta od Kovačice. Jedan od najvećih Srba u istoriji, koji je potekao sa ovih prostora, dobitnik je više desetina nagrada i priznanja.  Gotovo da nema Univerziteta u SAD gde Srbin nije počasni doktor nauka.

Foto: Promo
Srcem kroz ravnicu

Očekuje nas jedna od sadržajno najbogatijih emisija serijala "Srcem kroz ravnicu". To je potvrdila i voditeljka, Nina Radulović.

- Saznaćete kako je nastalo veliko Crepajačko kolo i koliko dugo traje tradicija vožnje fijakerom, šta je fontos i kako se pravi ovaj tipican mađarski kolač u Debeljaci. Gotovo da nema obožavalaca umetnosti a da nisu čuli za naivu i Kovačicu pa otkrivamo koju je to sliku UNICEF izabrao za svoju čestitku. Pravićemo pirohe, saznati kako nastaju najbolje violine na svetu, zaigrati uz ansambl "Doina" iz Uzdina, obići rodnu kuću i Muzej Mihajla Pupina u Idvoru a sa Pavelom Petrošem iz Padine vratićemo se 200 godina unazad i otkriti kakva je bila slovačka tradicija tog vremena – navela je Radulovićeva.

Ne propustite premijerno emitovanje osme epizode serijala „Srcem kroz ravnicu“ koje je zakazano za danas, četvrtak od 20h na kanalu Balkan Trip.

Reprizna izdanja zakazana su za petak, 18. i subotu 19. jun.

U petak od 18:30 "Srcem kroz ravnicu" emitujemo na programu AGRO TV, a za sve one koji propuste navedene termine, u subotu emisiju "Srcem kroz ravnicu" mogu pogledati na kanalu Star TV u 12:45 odnosno na RTV Vojvodina u terminu od 12:05. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading