JUGOSLOVENI BI ME STRPALI U ZATVOR!

Autor:

Zabava

29.11.2017

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jugoslavija nije izdržala istorijski test na kom se našla 1989, kada se desio slom Varšavskog pakta. Umesto da se transformiše u demokratsku građansku državu, Jugoslavija se raspala, i to najviše zahvaljujući komunistima koji su se preko noći pretvorili u nacionaliste. Nije reč o zaveri, već o kolektivnoj istorijskoj i političkoj nezrelosti.

RepublikaFoto: Foto Dragan Kadić
Marko Vidojković

Ovako pisac Marko Vidojković odgovara na pitanje da li se slaže sa jednom od teorija koja kaže da je SFRJ nastala kao projekat za uništenje Srba i Srbije. Uoči Dana republike SFRJ, on je juče posetio Titov grob u Kući cveća i Maršalu ostavio svoju knjigu "E baš vam hvala" (izdanje "Laguna"). Sa posvetom. U ovom satirično-akcionom SF romanu, Jugoslavija se nije raspala, svi smo bogati i ide nam baš dobro. Možda je to jedan od razloga zbog kojih je ova knjiga u Srbiji doživela četvrto izdanje, a u Hrvatskoj se nalazi na vrhu liste najprodavanijih. Nema šta. Broz bi bio ponosan na Jugoslaviju iz Vidojkovićevog romana.

  •  Da pronađeš neki od portala iz romana, da li bi se vratio u Jugu?

- Ne znam baš pošto bi me s druge strane, kako to stoji u romanu, sačekali Jugosloveni, koji bi me strpali u zatvor. Zasad se vraćam u Jugoslaviju svog detinjstva putem uspomena, svakog dana.

RepublikaFoto: Foto Dragan Kadić
Marko Vidojković
  •  Šta ti nedostaje najviše iz tog perioda?

- Nedostaje mi osećaj da živim u sigurnoj i perspektivnoj zemlji, cenjenoj u svetu.

Hrvati su u sosu koji im je skuvala EU, a mi smo u još gorem - večitog približavanja nedostižnoj, a uskoro možda i nepostojećoj EU

  • Četnici ili Partizani? Jupi ili kokta?

- Partizani, jer su mi dede bile partizani. Jupi, jer je ukusniji od kokte. Svađanje oko svake spinovane i nametnute teme rezultat je naše moralne i materijalne bede, te pobeda zlikovaca koji nas upropaštavaju poslednje tri decenije.

  •  Koju bi stvar voleo da imaš iz SFRJ?

- Voleo bih da u vidu trofejnog oružja posedujem zastavu 666, koja je u paralelnom univerzumu (koji se pominje u knjizi, prim. aut.) petnaest godina zaredom proglašena za najbolje ručno oružje na svetu.

  •  Junak romana drug Mirko radi u Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove i istražuje neobjašnjive fenomene. Šta su oni za tebe?

- Sve se da objasniti, samo vam je potrebna određena širina da prihvatite sveraspoložive teorije za ono što vam deluje neobjašnjivo.

RepublikaFoto: Foto Dragan Kadić
Marko Vidojković
  •  Doživeo si veliki uspeh i u susednoj Hrvatskoj. Jesmo li u istom sosu?

- Nismo. Oni su u sosu koji im je skuvala Evropska unija, a mi smo u još gorem sosu, u sosu večitog približavanja nedostižnoj, a uskoro možda i nepostojećoj EU.

  • Ako je "E baš vam hvala" i SF roman, znači li to prekretnicu u tvom pisanju?

- To je satirični akcioni SF roman i njegov veliki uspeh za mene predstavlja podstrek da i ubuduće pišem slične knjige.

Umesto činjenica

Prva asocijacija na reči:

Pionirska marama - eno mi je u ormaru

Bolji život - uvod u smrt Jugoslavije

Drugarica - vrtić

Zastava 101 - otpadanje točka kada smo išli u Rovinj na more 1984.

  •  U romanu ima dosta mrtvih ustaša i četnika. Izumiru li oni danas ili vaskrsavaju?

- Moderno građansko društvo nije uspelo da iskoreni fašizam ni u daleko civilizovanijim zemljama. Što je zapadna demokratija slabija, to je fašizam jači. Pritom, ne bih baš izjednačavao ustaše i četnike, četnici su ipak na početku rata bili pokret otpora protiv okupatora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading