KAKO JE PRINC IZUMEO NOVO KVAČILO

Autor:

Zabava

27.11.2017

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serija "Senke nad Balkanom" izrodila je veliko interesovanje za neke od naših zaboravljenih, a po mnogo čemu neobičnih istorijskih ličnosti. Među njima je svakako princ Đorđe Karađorđević, čija sudbina je suprotna od one latinske izreke "Od trnja do zvezda".

RepublikaFoto: Promo
Jedini Karađorđević u Titovoj Jugi: Princa Đorđa nisu potkupili ni Nemci ni komunistiKarađorđević

Rođen kao uzdanica kraljevske porodice, prestolonaslednik koji je trebalo da državu dovede do vrhunca moći, a nakon vrhunskih škola i priprema, vek je proveo po tamnicama i mentalnim ustanovama, da bi duboku starost proveo izopšten, kao jedini Karađorđević u Beogradu.

Pronalazač

Za njega se vezuju mnoge urbane legende. Uz priče o bahatoj naravi kraljevića, postoji i jedna o njegovim "naučnim dostignućima". Navodno je Đorđe tokom zatočeničkih dana 1938. u Toponici unapredio dotadašnji izgled i funkcije kvačila, a patent je priznat u Francuskoj. Mnogima to deluje neverovatno, čak i poznavaocima, da je Đorđe išta petljao sa tehnologijom, pogotovo što je, dokle god ga je snaga služila, vozio bicikl.

Čak i kada su ga vrbovali Nemci kako bi upotrebili simpatije naroda prema njemu, odbio je da živi u Belom dvoru, bilo kakvu političku funkciju, ali i automobil. Prijatelje, naročito Miku Alasa, uspevao je da obiđe širom prestonice na svom biciklu. Po oslobođenju, čestitao je Peki Dapčeviću, ali ponovo odbio ponudu da mu se dodele auto i vozač.

Isprva je stanovao u Lackovićevoj, ali je stanarina za njegove mogućnosti bila prevelika, pa se preselio u stan na uglu Takovske i Kosovske, gde je živeo sa suprugom Radmilom.

Otvorite prozore

Stariji sugrađani pamte Đorđa Karađorđevića kao ljubaznog starca sa francuskom kapom, koji kratko i učtivo pozdravlja prolaznike sa dobar dan. Rado je odlazio na obližnje pijace, a kada bi u neki lokal seo da se odmori, insistirao je da se otvore prozori govoreći: "Dajte vazduha, ljudi, pogušićete se." Zbog toga su ga iritirali beogradski autobusi koji su u to doba imali male prozore.

Ipak, postoji epizoda iz prinčevih "penzionerskih" dana, kada je sa suprugom išao peške Autokomandom dok su se bučno svađali. Njega je posebno srdilo što Slovenka usred Beograda grdi na francuskom i uz psovke i povike je upozoravao da "u Beogradu priča na srpskom". Najzad ju je šljepio tako da joj je pao šešir, a vetar ga oduvao preko puta...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading