STRINA MIRE MARKOVIĆ OTERALA NUŠIĆEVU GOSPOĐU MINISTARKU U SMRT: Glumica je čistila ulice, a evo kako je PREMINULA

Autor:

Zabava

19.05.2021

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žanka Stokić doživela tragičnu sudbinu.

Foto: youtube.com/printscreen
Dobila pomilovanja pa preminula... Žanka Stokić

Rođena strina Mire Marković i čuvena kosmajska partizanka Božidarka Kika Damnjanović bila je deo suda koji je Žanki Stokić  (60) "propisao smrtnu kaznu".

Glumica je izvedena pred sud jer je glumila tokom okupacije. Žanka nije imala branioca, a tokom saslušanja tvrdila je da je težak dijabetičar, da do insulina nije mogla da dođe zbog nestašice lekova, te da joj je novac bio potreban da ga nabavi na crnom tržištu. Osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti. Kazna je bila i društveno koristan rad i određeno joj je da čisti ulice.

Foto: youtube.com/euronews
Rođena strina Mire Marković "sahranila" glumicu

U molbi za pomilovanje, dve godine kasnije, navela je da je tokom rata u svom stanu krila Koču Popovića i Samuila Pijade (brata od strica Moše Pijade), porodicu Flore. Molila je da se vrati umetničkom životu da ne bi živela od tuđe milostinje.

U leto 1947. godine posetio ju je Milivoje Živanović i saopštio da joj je sve oprošteno. Dolazi i Bojan Stupica, prethodno dobivši saglasnost iz Centralnog komiteta da Žanku može da angažuje u pozorištu. A upravo ta vest ju je dotukla - umrla je tri dana kasnije, 20. jula 1947. godine, a sahranjena je na Topčiderskom groblju. 

Foto: youtube.com/printscreen
Branislav Nušić

Podsetimo, Žanka Stokić je na sceni Narodnog pozorišta odigrala stotinu uloga, a za Nušićevu ministarku je upravo ona bila inspiracija. Povodom stotog izvođenja predstave Branislav Nušić je napisao:

-Draga Žanka, vi i ja danas imamo malu, intimnu svetkovinu. Mogu događaji menjati režime, mogu se krize zavitlavati i obarati kabinete; vas se kriza ne može dotaći, vi ostajete ministarka, jedina ministarka, uvek ministarka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading