(VIDEO) "MARŠ NA DRINU" UZOR I ZA ČUVENI "BOLERO"

Autor:

Zabava

09.11.2017

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od članova ljubljanskog sastava Lajbah već smo navikli na hrabre poteze, od smelih izjava u gradovima regiona gde nastupaju do činjenice da su jedini zapadni bend koji je u novijoj istoriji nastupao u Severnoj Koreji. Poštovaoce iz Srbije nedavno je oduševio Ivan Novak intervjuom datom za Nedeljnik, u kome je, između ostalog, nadovezujući se na priču o srpskoj muzici, komentarisao i moć pesme "Marš na Drinu".

RepublikaFoto: youtube/Serbian Composers
Naš Stanislav Binički inspirisao mnoge svetske kompozitore

ODA HEROJIMA

- Pesma "Marš na Drinu" kao prvo nosi veliko simboličko značenje u istorijskom kontekstu ujedinjenja Srba, a u muzičkom smislu ona je svakako jedan od najboljih vojničkih marševa ikada napisanih. Možda je baš ta pesma, koju je Stanislav Binički napisao 1914. godine, donekle inspirisala kasniji Ravelov "Bolero", premijerno izveden 1928. godine (srpski vojni orkestar je svirao taj marš na turneji po Francuskoj ubrzo nakon kraja Prvog svetskog rata), pa čak i popularni Zorbin ples Mikisa Teodorakisa iz 1964. godine, predstavljen u filmu "Grk Zorba" - odgovorio je Ivan.

RepublikaFoto: youtube.com/relytnedrud

Jedan od najboljih vojničkih marševa mogao je poslužiti Ravelu, ali i za nezaboravni ples u kultnom filmu "Grk Zorba"

Čuvenu koračnicu je Binički komponovao u Valjevu, a posvetio je prvoj pobedi srpske vojske koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju austrougarsku.

Na Solunskom frontu će kasnije, kao i u vreme turneje srpske vojne muzike po Francuskoj, "Marš na Drinu" imati takvu popularnost da će ga interpretirati i orkestri savezničkih armija.

Kompozicija koja je nosila slobodarski duh devedesetih godina bila je u najužem izboru za himnu Srbije.

Naš književnik i muzičar Borislav Čičovački uz smeh konstatuje da je ova izjava Ivana Novaka dokaz da u nama svima još živi duh i osećaj jugoslovenstva.

 

- Eto i dokaza da je sve poteklo od nas! Sada, bez šale, ima više smisla da su Grci bili potaknuti ovom melodijom nego Ravel jer je njegovo polje inspiracije Baskija. Ipak, treba se setiti da postoje neke pramelodije, one za koje mnogi narodi kažu da su baš njihove. Mnogo je takvih primera. One su utkane u naše kolektivno nesvesno i kada mlada umetnička duša započne svoje putovanje, neminovno na tom putu bude ponesena nekom od tih melodija - kaže Čičovački i dodaje da mu je posebno interesantno baš to što je ovo poređenje došlo od komšija Slovenaca koji su ovu koračnicu i obradili za svoj album NATO i svirali 1995. u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a nedugo pre izbijanja rata na Kosovu i u Beogradu.

 

Koračnica čekala pet decenija na stihove

Nakon što je Binički komponovao ovu dirljivu koračnicu posvećenu hrabrosti naših ratnika, narednih pet decenija nije imala stihove. Manje je poznato da je stihove 1964. pisao jedan novinar, književnik i diplomata - Miloje Popović Kavaja.

Obožavana, pa zabranjivana

Rokeri na zapadu šezdesetih godina prašili su silno uz "Marš na Drinu". U svojoj postojbini koračnica Stanislava Biničkog bila je zabranjena i ideološki prokazana. Preokret je napravio film Žike Mitrovića "Marš na Drinu".

Zasedale su ideološke komisije, film je zatrpavan lošim kritikama, ali je uprkos tome gledanost bila neverovatno velika. Marš je grmeo bioskopskim salama, ali bi se oni koji je zatraže u kafani često budili u zatvoru.

Sve obrade

Koračnicu su svirali i džez orkestar iz Kelna, Džejms Last, holandski harmonikaški duo De Kermisklanten, Italijanka Franka Sicilijano, južnoafrički organista Čer Vajner, američki gitarista Čet Atkins, dobitnik 14 Gremi nagrada, pevačica Peti Pejdž koja je uz marš pevala stihove "Malog vojnika". Potom ju je i slavni Karajan uvrstio u svoj repertoar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading