(FOTO) AKO ŽELIŠ POBEDITI, NE SMEŠ IZGUBITI: Izložba "Alan Ford trči počasni krug" u Muzeju Jugoslavije

Autor:

Zabava

02.12.2020

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan Muzeja Jugoslavije ove godine obeležava se nizom programa, a završnica se odigrava 2. decembra, otvaranjem gostujuće izložbe "Alan Ford trči počasni krug". Postavka koja je bila jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. obuhvata 152 originalne table iz ranog perioda (1969-1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

- Kada smo ga pre nekoliko decenija čitali, smejali smo se nekim stvarima ili su nama bile toliko glupe da su bile nadrealne. Ali danas je većina toga postalo deo našeg života. Privredni supehikovi, koji kradu siromašne da bi dali bogatima, podmitljivi političari, životno osiguravanje ljudi baš malo pre nego što dožive "nezgodu", traženje klope po kantama, besposličari... Toga u doba kada je strip počeo da izlazi nije bilo, a da ne pomenem i zanimljivosti o bogatašu iz stripa koji želi da zavlada svetom, a zove se Trumb (koja koincidencija), naučnici, koji žele da zaraze čitav svet... Uzmite opet strip u ruke i počnite da čitate posle TV dnevnika ili jutarnjih novina i naći ćete dosta aktuelnosti - kaže Rok Glavan, autor izložbe.

Ako su ljubitelja Forda nekad starci grdili da čita šund umesto pristojne knjige, sada im može reći da je znao da će jednom taj strip biti izložen u muzeju, kaže autor izložbe

U razgovoru za Srpski telegraf Glavan navodi da je narod širom nekadašnje Jugoslavije usvojio gomilu citata iz stripa, pa bi se za svaku priliku mogao naći odgovarajući. Za njega, kao čoveka koji se bavi knjigama i po profesiji je antikvar, ipak kao najdraži navodi: "Bolje izdati knjigu nego prijatelja!"

RepublikaFoto: Srpski telegraf

* A koje su vaše prve asocijacije kada se kaže Alan Ford?

- Više ima tih asocijacija. U trenutku kada pišem ove odgovore, birokratija, granica, KOVID, obaveze, šta poneti, koga videti... Dok sam ga samo čitao ko klinac, asocijacija je bila smeh, Bob Rok, spas i citati za rešavanje iz svih situacija. Kada sam radio izložbu i u toku izlaganja u Ljubljani, asocijacija mi je susret, druženja, drugarstvo, smeh, anegdote, radost u očima, sretna generacija, razmena osećaja i misli.

 

Retka izdanja

 U okviru izložbe "Alan Ford trči počasni krug" , čiju je realizaciju pomogla ambasada Slovenije, biće prikazana i retka izdanja stripa iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića, a do 31. januara, dokad je otvorena izložba, održaće se i niz pratećih programa.

 

* Strip je bio izuzetno popularan u Jugoslaviji, pa gde se prepoznaju njegovi uticaji?

- Alan Ford je ostalgija. Pazite, ne nostalgija, nego ostalgija. Tu reč nisam izmislio ja, nego slovenačka dizajnerka Tanja Radež. On je ostao u nama ako smo ga nekada čitali, pa nam u svakoj prilici izviri na površinu i prepoznamo situaciju kao alanfordovsku. Ali tako se i odazivamo na tu situaciju alanfordovski. Pre svega se uticaji stripa nalaze u jeziku, gde su se rečenice sada popele već u današnju politiku. Generacija Alana Forda često upotrebljava rečenice iz stripa, uzvike i onomatopeje. Onda je tu i popularna kultura. Muzička grupa Prljavo kazalište je uzela ime po istoimenom pozorištu iz epizode Alana Forda. Stilistika stripa uticala je i na popularne filmove i serijale, kao što su "Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva" i "Smogovci", a mislim da mogu slobodno reći da ima mnogo na Balkanu dućana, cvećarnica i gostiona koji se nazivaju po junacima iz stripa.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Maj 1969.

Prvi broj "Alana Forda" izašao je u maju 1969. godine. Osmislili su ga Lučano Seki - Maks Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već godinu kasnije ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

 

 

RepublikaFoto: Srpski telegraf

* One malo bolje znalce Alana Forda, šta na izložbi može posebno iznenaditi ili pak oduševiti?

- Lično su me, kao čitaoca Alana Forda, oduševile originalne table jer se vidi način izrade, kolaži teksta u oblačićima, pa me to fasciniralo. Ali mislim, da će biti oduševljenje već u samom susretu sa različitim izdanjima stripa, citatima, prepričavanju epizoda i anegdota. Uz to, u muzeju su pripremili i prateći program, katalog, suvenire... U svakom slučaju, oduševljenje za pravog ljubitelja Forda je već i to da se njegov strip pojavljuje u nekoj nacionalnoj instituciji. I, ako su ga nekad starci grdili da čita šund umesto pristojne knjige, sada im može reći da je znao da će jednom taj strip biti izložen u muzeju i da je šteta što tada roditelji nisu videli da imaju pred sobom genija, a ne luzera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading