U SLAVU GOSPOĐE MINISTARKE

Autor:

Zabava

06.11.2017

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drama Miodraga Ilića "Žanka", sa Jelicom Sretenović u glavnj ulozi, premijerno će biti odigrana na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum sutra u 20 sati.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/JutarnjiProgramTVHappy
Žanka Stokić

Kamerna predstava po drami "Žanka" Miodraga Ilića, u režiji Milice Kralj, sa Jelicom Sretenović u naslovnoj ulozi, na sceni Opere i teatra Madlenianum, odaje počast Žanki Stokić koja je celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra. Ovom premijerom Madlenianum obeležava 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti legendarne glumice Žanke Stokić.

 

#bolji zivot #repriza radnim danima u 9

A post shared by JelicaSretenovicOfficial (@jelicasretenovic) on Jan 21, 2017 at 10:41am PST

 

- Žankin slučaj potvrđuje činjenicu da je samo umetnik bezopasan po društvo razumljiv i pogodan vlastima, ali i negira mogućnost jednostavnog odgovora na večito pitanje: smeju li umetnici da zabavljaju narod u teškim vremenima, imaju li uopšte pravo na igru... Žanka igra da bi živela. Igra jeste pitanje života za glumca. Zbog te igre slavna komičarka nosi tragedijsku krivicu. I naša predstava je svojevrsna igra, igra snoviđenja, odnosno predstava koju režiraju isprepletana Žankina sećanja. Od čamotinje, od palanke, od batina, od gubitaka, od lomova, od razočaranja, od bolesti, od boli, od hladnoće, od gladi, od stradanja... - kaže rediteljka Milica Kralj.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/ProstorniAktivista
Žanka Stokić

Pored brojnih zapaženih uloga koje je odigrala, posebno se istakla po tumačenju lika iz dela Branislava Nušića. Predstavu "Gospođa ministarka", odigrala je više od dvestotine puta. Gostovala je na scenama Beča, Varšave, Krakova, Budimpešte i drugim. Svoje slobodno vreme je provodila u skadarlijskim kafanama.

Kada je umrla, Žanki ni država, ni pozorište nisu podigli spomenik, već njena služavka.

Osim Jelice Sretenović u predstavi igraju Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović.

Reprize predstave će se održati 11. i 13. novembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading