Umetnici iz naše zemlje upoznaće planetu sa delima velikih srpskih slikara: Film "Seljaci" pomeriće granice animiranog filma!

Autor: D.S.

Zabava

21.10.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na veliko zadovoljstvo zaljubljenika u animacije i slikarstvo, ovih dana počinje rad na novom dugometražnom filmu "Seljaci" u režiji poljske slikarke Dorote Kobjele i oskarovca Hju Velčmana, koji se snima po motivima istoimenog romana poljskog nobelovca Vladislava Stanislava Rejmonta.

Foto: Privatna arhiva
Vladimir Vinkić

Ovo je tek drugi animirani film za koji će biti korišćeni frejmovi ručno slikani uljanim bojama na platnu, što dodatno podgreva maštu filmofilima, ali i umetnicima.

- To je inovativan i veoma zahtevan projekat koji je osmislio bračni par iz Poljske. Na njihovom prvom filmu "S ljubavlju, Vinsent" radilo je 170 slikara i za četiri godine naslikali su 65.000 frejmova. Poređenja radi, ako bismo ih poslagali jedno do drugog, prekrila bi se čitava površina Menhetna. Pre četiri godine, proveo sam šest meseci u kampu u Gdanjsku i za to vreme naslikao 500 frejmova od kojih je sastavljen skoro minut filma. Ne znam da li je to najskuplje ostvarenje, ali svakako je najmukotrpniji i najduže rađeni film ikada. To nije animirani, to je slikani film - rekao je akademski slikar Vladimir Vinkić.

Saradnja koju su Vinkić i njegove koleginice Biserka Petrović i Nađa Jovanović ostvarili s rediteljima tokom rada na filmu "S ljubavlju, Vinsent" nastaviće se i na filmu koji će u maniru realizma 19. veka oživeti slovenska sela, prirodu, ples i scene seoskih kuća, crkava, vašara i krčmi tog perioda.

Uz njih troje biće odabrano još 15 naših umetnika iza kojih, kao manjinska koprodukcija, stoji beogradski studio Digitalkraft.

RepublikaFoto: Brakethrufilms i Digitalcraft

- Čim smo prošli konkurs i počeli da radimo u Gdanjsku zbližili smo se sa Dorotom i Hjuom. Oni su u nekoliko navrata dolazili u Beograd u posetu prijatelju. Zavoleli su i grad i Srbiju, ali mislim da je ključno za saradnju što je naša akademija, i likovna i primenjena, na glasu u svetu. Bez obzira na to što ne postoji ozbiljno tržište u Srbiji, imamo sjajne slikare i oni to znaju - naglasio je Vinkić.

Film "Seljaci", koji nastaje u produkciji Break Thru Films preko velikog platna dočaraće priču o devojci zaljubljenoj u sina čoveka za koga treba. Ekranizacija romana koji je poljskom književniku doneo Nobelovu nagradu za književnost proslaviće i slovenske slikare realizma. Među njima naći će se velika imena naših stvaraoca s kraja 19. i početkom 20 veka.

- Tokom boravka u Beogradu prošle godine, direktori i producenti filma posetili su Narodni muzej. Dela Uroša Predića, Miloša Tenkovića i Milana Popovića uklapaju se u scenografiju. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da autore bliže upoznamo sa delima koja se mogu uklopiti u scenografiju filma. Time će naša zemlja imati priliku da se predstavi celom svetu kroz rad na jedinstvenom dugometražnom ostvarenju - zaključuje Vinkić.

Za film "Seljaci" koristiće se i 3D tehnologije, a reditelji su angažovali i glumce čije će prethodno snimljene pokrete preko projektora preneti na platna koja slikari oslikavaju.

Prestižna priznanja za "S ljubavlju, Vinsent"

"S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga", kako glasi ceo prevod naslova, uključujući i pisanje scenografije, nastajao je punih sedam godina.

Tokom 2017. godine prikazivan je širom sveta, da bi godinu dana kasnije poneo pridev magični, dobio priznanje za najbolji evropski film i nominaciju za nagradu američke filmske akademije Oskar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading