SRAMOTA! Krivična prijava protiv Dane Budisavljević: Hrvatima smeta heroina koja je spasavala srpsku decu iz ustaških logora!

Autor: Dragana STANKOVIĆ

Zabava

12.10.2020

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv Dane Budisavljević, autorke filma "Dnevnik Diane Budisavljević" međunarodna organizacija Hrvatski svetski kongres, koji se predstavlja i kao član Ujedinjenih nacija, podnela je krivičnu prijava zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno delo iz člana 311 stavka 1 Kaznenog zakona RH.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Dana Budisavljević

U dugom obrazloženju, na pet stranica i po 16 tačaka, koje je sastavio predsednik organizacije Vinko Sabljo, autorka filma se tereti za izvrtanje istorijskih činjenica i prenošenje neistina u filmu koji je premijerno prikazan 18. jula 2019. godine na Filmskom festivalu u Puli, gde je osvojio Zlatnu arenu za najbolji flim, nagradu publike, kao i nagrade za montažu, muziku i najbolju režiju.

Član na koji se poziva organizacija čiji je zadatak da poveže sve Hrvate i Hrvatice, hrvatska udrženja i ustanove izvan domovine i tako stvarati bolje uslove i interese hrvatske domovine i hrvatskih iseljenika pravnik, predsednik Veritasa Savo Štrbac ističe da se nikako ne može povezati sa delom Dane Budisavljević.

- Taj član na koji se oni pozivaju u krivičnoj prijavi glasi: "Ko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se ta isprava upotrebi kao prava ili ko lažno ili preinačeno ispravu upotrebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se kaznom zatvora do tri godine". Ko zna definiciju opisa ovog krivičnog dela, to nikako ne može povezati sa filmom Dane Budisavljević. To je umetnost, igrano dokumentarni film i umetnik ima slobodu izražavanja - kaže Savo Štrbac.

Da je priča o heroini udatoj za pravoslavca koja je iz ustaških logora u vreme Drugog svetskog rata spasla više od 10.000 srpske dece na meti udara ustaša, vidi se već iz prvih redova saopštenja, gde se precizira da je film posvećen spasavanju dece, a ne vidi se kako su spasena.

RepublikaFoto: youtube.com/radioslobodnaevropa/printscreen
Diana Budisavljević

- To je učinjeno da bi se sakrila uloga režima koji je spasavanje ne samo dopustio nego ga je i naredio. Istorija kaže da su državne službe na kraju akcije spasavanja izvestile poglavnika Pavelića o sprovedenom zadatku koji im je bio naredio. Čak je i list srpske nacionalne manjine Novosti primetio da gledalac do kraja filma ne dobija odgovor kako je to gđa Budisavljević "spasila hiljade dece iz logora - navodi se u saopštenju Vinka Sablje.

Predsednik Veritasa, čija je organizacija pre desetak godina imala probleme sa HSK, nije se začudio zbog amaterskog saopštenja koje je izdala organizacija čije je sedište u Njujorku.

- Sve da je ustaški režim i pomagao u spasavanju te dece, nisu ih spasavali od poplava i potresa, prirodnih nepogoda, već od samih sebe. Oni su poharali Kozaru, pobili toj deci roditelje ili ih poslali u logore. Dakle, od koga su ih spasavali - kaže Štrbac.

Foto: Ilustracija

Hrvatski svetski kongres posebno boli susret s nadbiskupom Stepincem, gde, kako kažu, glumica gđa Alma Prica, kao Diana, gotovo viče, prebacuje nadbiskupu da je "njihov ispovednik". To odgovara velikosrpskoj definiciji blaženog Alojzija Stepinca, kao "ustaškog vikara", koji je "pravoslavce pokrštavao". Film prikazuje Stepinca kao kukavicu, kolebljivca i "ustaškog ispovednika", a istina je da se radi o dobrotvoru nivoa blaženog i sveca - navodi se u saopštenju.

- Iz toga se jasno vidi da im je, na neki način, žao što autorka filma nije pohvalila ili više hvalila ustaški režim Ante Pavelića i što ga nije prikazala kao humanitarni režim. To je zapravo revizija istorije, tog perioda NDH, što je prisutno od početka devedesetih godina prošlog veka do danas. Snimljeno je na desetine filmova, napisano mnogo knjiga, a iza nekih projekata je stala i država, odnosno ministarstva. To je ta revizija protiv koje se bori i film Dane Budisavljević - ističe naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading