Matija Dedić na džez festivalu predstavlja novi album

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pijanista i kompozitor Matija Dedić publici 33. Beogradskog džez festivala, u organizaciji Doma omladine Beograda, predstaviće program sa aktuelnog albuma "Dedicated" u ponedeljak, 30. oktobra (21.15h), u Sava centru.

Foto: Mare Milin

Matija Dedić

Na Beogradskom džez festivalu nastupili ste 2005 sa svojim Triom, četiri godine kasnije sa Gabi Novak, pa kakve ste utiske poneli?

- Prvi nastup sa mojim triom, bio je vrlo važan za mene s obzirom na to da je poziv od strane Beogradskog džez festivala predstavljao jednu od bitnijih stvari u periodu u kojem sam se tada nalazio. Nastup sa Gabi bio je najemotivniji trenutak koji pamtim od kada nastupam s njom.

Ove godine publici u Beogradu predstavljate program sa aktuelnog albuma, pa recite nam nešto više o toj ploči.

- Većinu kompozicija sa poslednjeg albuma izvešću solo, jer je taj album i po prvi put, što se tiče moje inostrane diskografije, odsviran bez bubnja i sa nešto drukčijim instrumentarijem. Čelo, sopran saksofon... Možda i sa Vasilom odsviram neke kompozicije baš sa navedenog materijala. Program sa triom sam ipak zamislio kao presek moje diskografije i kompozicija iz prethodnih desetak godina, dakle perioda pre albuma "Dedicated".

Da li možete, sa ovim profesionalnim iskustvom i sa ove vremenske distance, da uporedite pijanistu, kompozitora, džez umetnika... Matiju Dedića od pre 20 godina i ovog danas?

- Apsolutno, a možda i presudna promena kod mene kakav sam danas je konačno to što sam preležao dečje bolesti, odnosno faza u kojoj se konačno nalazim zadnjih sedam ili osam godina i koja je očito okončana, ako govorim o dosta kasnijem sazrevanju - prvenstveno kao osobe, a samim tim i kao muzičara.

Pored muzike, koja čini najveći deo vašeg života, imate li hobi koje ispunjava vaše slobodno vreme?

- Obožavam košarku. Navijam za Cibonu od tinejdžerskog doba i odlazim na utakmice, te sam se i sam, iako sam niskog rasta, oprobao u prvim godinama boravka u Austriji na džez odseku kao član GAK Grac. I dan danas zaigram ponekad, pa i dalje bez lažne skromnosti iznenadim ljude na terenu!

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je "Džez vizije". Kako vi vidite džez u 21. veku i kakvu mu budućnost predviđate?

- Možemo slobodno reći da sam staromodan, ali nove vizije džeza koje danas primećujem nisu ono što je kod mene privuklo neku posebnu pažnju. Ja sam i dalje zaljubljenik u Kit Džeret Standards Trio.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading