Matija Bećković dobitnik nagrade "Duško Trifunović"

Autor: Tanjug, Republika

Zabava

10.09.2020

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski pesnik, akademik Matija Bećković dobitnik je nagrade "Duško Trifunović", koju dodeljuje Kulturno-sportski centar Pale za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Bečković

Nagradu je preuzeo pisac Jeremija Lazarević tokom književno-poetske večeri koja je u sali Kulturnog centra Pale održana pod nazivom "Bukvalno tako", u okviru manifestacije "Dani Duška Trifunovića", prenosi RTRS.

Besedu o Dušku Trifunoviću govorio je Branko Perić, koji je istakao da je Trifunović bio vrsan pripovedač, čovek koji je mnogo znao, bio autentičan, pisao romane i bio zaslužan što je opismenio estradu.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Miroslav Simović rekao je novinarima da su zbog epidemije korona virusa organizovali manifestaciju samo jedan dan, a ona okuplja prijatelje, kolege, pesnike i poštovaoce neprolaznog stvaralaštva Duška Trifunovića.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine.

Prvu knjigu izdao je po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pesama napoznatijih pevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: Bijelo dugme, Indeksi, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Preminuo je u Novom Sadu 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.







 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading