Dokumentarni film „Pobednici su dosadni“ nastavlja sa osvajanjem prestižnih nagrada: Evo koje po redu priznanje je dobio, nećete verovati!

Autor:

Zabava

24.08.2020

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumentarni film „Pobednici su dosadni“, u režiji Olivere Miletić Čačija, (scenario: Olivera Miletić Čačija, Dušan Majkić u produkciji Radio-televizije Vojvodina) nastavlja sa osvajanjem prestižnih nagrada. Ovog puta u pitanju je posebno priznanje 14. Festivala dokumentarnog rock filma, DORF, u Vinkovcima.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dušan Majkič i Olivera Miletić Čačija

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskoj nedelji od 18. do 22. avgusta uživali su u projekcijama skorije filmske produkcije, uz propratni program.

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film „Tusta“ (Hrvatska, Factum, 2019) pulskog reditelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti.

Posebno priznanje žirija dobio je film „Pobednici su dosadni“ (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/Pobednici su dosadni/ 2018) rediteljke Olivere Miletić, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale muzički ukus mnogih generacija.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

U obrazloženju žirija se kaže:

“Kratki dokumentarni film o Žikici Simiću može se pohvaliti dinamično ispričanom storijom o onom delu muzičkog sveta koji često zanemarujemo, i to nepravedno. Živimo u društvu koje nema sistem i nedovoljno vrednuje individualizam. Animacijama i songovima dočarana je fascinacija američkom pop kulturom, koju je upravo Žikica Simić dosledno i profesionalno uvodio u naše živote.“, stoji u obrazloženju žirija.

To je već treća nagrada koju ovaj film dobija na velikim međunarodnim filmskim festivalima.

„Pobednici su dosadni“ dobitnik je nagrade publike na festivalu Dok'N'Ritam 2018.  a zatim i Grand prix Golden Beggar priznanje na festivalu u Košicama, prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading