SRPSKO GLUMIŠTE U SUZAMA! Preminula legenda iz filma "OTPISANI"!

Autor: Alo

Zabava

22.08.2020

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tuga..

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Otpisani

Glumac Zoran Miljković, najpoznatiji kao Ilija iz "Otpisanih", preminuo je u 73. godini života. Ostaće upamćen po brojnim ulogama u pozorištu "Duško Radović", ali i brojnim epizodnim ulogamam u popularnim serijama i filmovima.

Od njega se ovaj teatar pozdravio u čitulji objavljenoj u jednim dnevnim novinama.

- Sa tugom obaveštavamo publiku i kolege da je 20.8.2020.godine preminuo naš kolega, glumac Zoran

Miljković. Bio je član ansambla Malog pozorišta „Duško Radović“ trideset i pet godina, i naš prvak tokom
petnaest godina karijere - saopštili su iz Malog pozorišta "Duško Radović".

 

Rođen pre 73 godine u Beogradu, mladost provodi u Požarevcu, gde otkriva dve svoje najveće strasti – glumu i konje. Na Ljubičevskim igrama dva puta odnosi pobedu i dobija titulu „Viteza“ višeboja 1967. i 1968, potom dolazi u Beograd na studije istorije umetnosti, gde polaže audiciju u Akadmskom pozorištu „Branko Krsmanović“.

 

 

Prvi profesionalni angažman dobija u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banja Luci, gde postaje stalni član i mladi prvak pozorišta. U Beograd se vraća 1976.godine i postaje član Malog pozorišta. Dobitnik je brojnih nagrada, kao što je nagrada u Bugojnu za ulogu Kanibala u Šekspirovoj „Buri“, kao i na festivalima u Zagrebu i Kotoru za ulogu oca i zveri u predstavi „Lepotica i zver“.

Govorilo se da u staroj Jugoslaviji samo dva glumca su bila u stanju da bez kaskadera odjašu veoma tešku trku preko šiblja: to su Boban Petrović i njegov kum Zoran Miljković.

Pamte se kreacije u „Otpisanima“, „Vrućem vetru“, „Boljem životu“, seriji „Vuk Кaradžić“, filmovima „Doktor Mladen“, Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“ Emira Кusturice, pomenuta „Poslednja trka“, ali i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

Poslednjih desetak godina intezivno je radio sa producentskom kućom „Film 87“ iz Rima i za italijansku televiziju „RAI UNO“. Snimio je desetak serija i TV filmova među kojima „Zaboravljeni“, “Velika pljačka trezora“, „Belgrado Sling“, “Buono Papa“, „Ano 70“,“Lo Skandalo de la Banka Romana“.

Takođe je igrao i u nekoliko američkih filmova: „Logor Sobibur“, „Bledo Lice“, „Кoriolan“, pored velikih svetskih glumaca kao što su Deni Hjuston, Ralf Fajns, Riki Tonjaci, Vinset Perez.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading