Herta Miler je otpad Klintonove politike

Autor:

Zabava

25.10.2017

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sajam knjiga, koji se ove godine održava po 62. put, pretvorio se pre dve večeri u poprište skandala kada je nobelovka Herta Miler pred punim gledalištem u Jugoslovenskom dramskom pozorištu izjavila da su Srbi i SPC krivi za stradanja kako na Kosovu i Metohiji tako i u Bosni!

RepublikaFoto: Tanjug/A. DMITROVIĆ
Herta Miler

Nemačka književnica se nije zaustavljala, već je nadahnuto govorila o opravdanosti NATO bombardovanja 1999. i tome da Miloševićevu porodicu Putin rado prima.

BEZUMNE IZJAVE

- Mnoge zemlje su ušle u NATO iz straha od Rusije i KGB iako sam oduvek mislila da će nakon raspada SSSR doći demokratija. Tome je na put stao Putin... Imam utisak da Ukrajincima mora da se pomogne, kao što su učinili Srbiji. Ako ne diplomatski, onda drugačije - kazala je, između ostalog, rođena Rumunka, ne želeći da skrene temu na polje književnosti niti da se pravda.

Ko se zalaže za bombardovanje, ne može se zalagati za dobro. Bećković: Ako do sada nije, ovim je zaslužila tu Nobelovu nagradu

Kovačević

Skandal koji je Milerova izazvala juče je bio glavna tema razgovora na beogradskom prazniku pisane reči, a naši ugledni pisci ponavljaju da su izjave nemačke književnice bezumne.

- Beograd je u 20. vek ušao bombardovanjem i izašao iz veka tako. Bombardovali su ga i prijatelji i neprijatelji. Nema grada koji je više puta uništavan, preostaje samo da nas još jedanput bombarduju, a da ona tu akciju predvodi - za Srpski telegraf kaže Dušan Kovačević. Naš pisac dodaje i da je Nobelova nagrada odavno u osnovi politička i da se ne zaslužuje kvalitetnim pisanjem, već pripadanjem odgovarajućim strukturama moći.

- Ta izjava o moralnosti bombardovanja je nemoralna. Neko ko se zalaže za nasilje nije razuman, to je u neskladu sa humanizmom i literaturom. Literatura uvek počiva na tome da razlikuje dobro od zla. Neko ko se zalaže za bombardovanje ne može se zalagati za dobro. Posledice tog bombardovanja trpećemo decenijama još ako znamo koliko je ljudi obolelo od malignih bolesti - smatra Kovačević.

Akademik Matija Bećković je u svom stilu dao kratku definiciju onoga što se pre dve večeri dogodilo: "Ako do sada nije, ovim je najzad zaslužila tu Nobelovu nagradul."

ŽRTVA MEDIJA

Nakon uvreda koje je Milerova iznela, deo publike je napustio JDP, a jedan od moderatora razgovora prevodilac Ivan Ivanji pohvalio je juče publiku što nije neprimereno prekinula tribinu.

- Njene provokacije nisu uspele da izazovu publiku na prekid tribine, a u sali je bilo prisutno blizu 600 ljudi. Ponosan sam na to. Želeo sam džentlmenski da se odnosim prema dami, ali puko sam u jednom trenutku jer nisam mogao više da slušam preterane gluposti. Nemački kolega Mihael Martens je kriv što se sve na tako neinteligentan način dogodilo. Kazao sam mu da joj ne postavlja pitanja o NATO bombardovanju, ali nije vredelo. Herta Miler je klasična žrtva nemačkih medija koji su izveštavali o raspadu SFRJ - ističe Ivanji.

Veče sa Milerovom je upriličeno u okviru programa "Četiri zemlje jedan jezik", a zanimljivo je i to da nobelovka tokom posete Sajmu knjiga nije bila spremna za bilo kakvu saradnju s medijima, čak ni sa srpskim izdavačima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading