Otvorena izložba u Domu Vojske! Foto-svedočanstvo o učešću ruskih snaga u oslobađanju Srbije

Autor: Kristina Ilić

Zabava

08.07.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put pred očima javnosti izloženo je 80 dokumentarnih fotografija nepoznatih ratnih fotografa Crvene armije koje su sačuvane u arhivi "Borbe" u Beogradu. Izložba pod nazivom "Nezaustavljivi hod, Crvena armija na putu ka Berlinu" upriličena je u maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, a prikazala je momente učešća ruskih snaga u oslobađanju Srbije tokom 1944. godine.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Izložbu su priredili Dragan Vujičić i Miroslav Toholj, dok je stručni konsultant bio dr Mile Bjelajac. Cilj ove izložbe bio je obeležavanje 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, kao i to da se široj javnosti ova izuzetna svedočanstva fotografa Crvene armije učine dostupnim.

Miroslav Toholj, jedan od priređivača ove postavke, objasnio je da je do ove izložbe došlo dok je sakupljao foto-materijal, koji je planirao da iskoristi u knjizi. Date fotografije pronašao je u arhivi "Borbe" u Beogradu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

- Naša javnost nije znala da to postoji, 75 godina iza čelične kase u arhivi krila se mapa sa ovim fotografijama neverovatne dokumentarne vrednosti. Naš cilj je bio da se, pre svega, obeleži 75 godina pobede nad fašizmom, ali i da se pruži oruđe istoričarima koji se bore protiv revizije Drugog svetskog rata - navodi Toholj.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Andrija Jorgić, direktor "Borbe", u čijoj su arhivi pronađene ove fotografije, ističe da se one nisu tu našle slučajno, budući da je "Borba" oduvek bila statusni simbol države.

Organizaciju izložbe je pomoglo Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading