Obeležen dan rođenja Vaska Pope, svečanosti odložene

Autor: tanjug

Zabava

29.06.2020

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rođendan jednog od naših najvećih pesnika Vaska Pope upriličen je danas u Beogradu prigodnom proslavom na kojoj je glumica Rada Ðuričin recitovala najpoznatije stihove, nekon čega je i raspisan konkurs za nagradu koja nosi njegovo ime.

Foto: Public
Vasko Popa

Tradicionalno dugi niz godina unazad dan rođena pesnika se obeležava u njegovom rodnom gradu Vršcu, kada se i objavljuje ime laureata, međutim, zbog aktuelne situacije sa pandemijom, datumi su pomereni, te će svečanost biti održana 25. septembra.

Ðuričin je recitujući stihove “Velegradske pesme” kazala da joj je neizmerno drago što Vrščani čuvaju sećanje na Popu.

- Okupili smo se ovde ozračeni suncem, a ne koronom, kako bismo obeležili Popin rođendan. Njegovi Vrščani neguju sećanje na jednog od najvećih pesnika, čije ime se prostire duž cele planete, i to ne sme nikada da se zaboravi - kazala je glumica.

Dragoljub Ðorđević, osnivač nagrade “Vasko Popa” podsetio je da se priznanje dodeljuje još od 1996. godine, a da su dobitnici neki od najvećih pesnika poput Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Stevana Raičkovića…

- Ove godine Grad Vršac je odlučio da pored pokroviteljstva stane i finansijski uz nagradu, kao i Rade Rakočević iz Sensal Capital, te će dobitniku priznanja “Vasko Popa” pripasti 500.000 dinara za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku objavljenu 2019. godine - kazao je Ðorđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading