VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ, MINISTAR, AL' ZAMALO! UMETNICI NISU DOBILI NI DINAR: Ali se on ne oseća odgovornim!

Autor:

Zabava

16.06.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno od najvitalnijeg dela naše kulturne i kreativne scene pod resorom Ministarstva kulture i informisanja i dalje se oseća opravdano nesigurnim za svoju egzistenciju jer do sada nije uplaćen ni dinar samostalnim umetnicima Srbije, ali ministar smatra da nije odgovoran jer je uradio sve - pisao dopise Vladi, čiji je i sam član.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vladan Vukosavljević

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević predstavio je juče rad ministarstva u protekle četiri godine, očigledno svestan da svoju fotelju neće zadržati u narednom mandatu. Međutim, iako je za konferenciju pripremio hvalospeve za samog sebe i očekivao pitanja koja će mu odgovarati, to mu nije pošlo za rukom.

Na pitanje Srpskog telegrafa da li se oseća odgovornim što samostalni umetnici nisu obuhvaćeni u prvom paketu finansijske pomoći samostalnim umetnicima i honorarcima, ministar Vukosavljević je istakao da je reč "odgovornost" u našem pitanju potpuno nesuvišna jer je Ministarstvo kulture i informisanja od početka skretalo pažnju na neophodnosti samostalnih umetnika i honoraraca.

Srpskom telegrafu nije mesto na konferencijama?!

Redakcija Srpskog telegrafa nije bila "uvrštena u program jučerašnje konferencije" u Tolstojevoj ulici iako smo potvrdili dolazak slanjem mejla. Međutim, nakon što je naš novinar insistirao da prisustvuje i postavi pitanja jer nam niko ne može zabraniti pravo na rad, dopušteno nam je da uđemo.

Međutim, umesto da pokaže kako to brani umetnike, on se pravdao pisanjem dopisa i "skretanjem pažnje".

- Osećam zadovoljstvo što je inicijativa kulture prihvaćena, a ne odgovornost. Naprotiv, bili smo na strani logike i potrebe da Vlada razume te okolnosti, insistirali smo na tome. Pisali smo dva puta i kriznim štabovima za zdravstvo i za privredu. Skretali smo pažnju na neophodnosti, pisali smo kabinetu predsednice Vlade i aktivno učestvovali da afirmišemo potrebu da se samostalnim umetnicima dodele sredstva - istakao je Vukosavljević, u stvari ne odgovorivši na suštinu pitanja i pokušavajući da se opravda, kao da, maltene, nije član Vlade Srbije u sadašnjem sastavu.

Ministar Vukosavljević izlaganje je nastavio u istom stilu, pa se dolazi do zaključka da je u fotelji ministra bio nezadovoljan sa svim, osim sa privilegijama i platom, jer bi bilo logično da je zbog nezadovoljstva ranije podneo ostavku.

- Nismo zadovoljni ni povećanjem budžeta za kulturu, koji jeste rastao proteklih godina ako izuzmemo pandemijski period. Verujem da ukupna izdvajanja za kulturu moraju da dostignu jedan posto državnog budžeta. Siguran sam da će to neka buduća Vlada uspeti da reši u odnosu na okolnosti u kojima država funkcioniše i razvija se, rekao je Vukosavljević, osvrnuvši se i da se u jednom delu medijske scene toleriše govor isključivosti i govor mržnje.

On je i nešto što je i sam naveo kao neuspeh svalio na drugog.

- Radi se o neprihvatanju Zakona o izmenama dopuna zakona o jeziku i pismu. Taj zakon bi bitno unapredio status ćiriličnog pisma u Srbiji, ali ovlašćeni predlagač jednostavno nije imao sluha - opet se pravdao Vukosavljević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading