Radivoje Raša Andrić posle 15 godina pauze ponovo režira: "Leto kada sam naučila da letim"!

Autor:

Zabava

02.06.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa nestrpljenjem očekivani filmski projekat "Leto kada sam naučila da letim" podržan je od panevropskog fonda Eurimaž. Ovu toplu priču o odrastanju režiraće Radivoje Raša Andrić, a prema scenariju Ljubice Luković.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Raša Andrić

U pitanju je porodična komedija koja će ozvaničiti povratak filmu reditelja Radivoja Raše Andrića nakon više od 15 godina pauze, jednog od miljenika domaće publike čija ostvarenja "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Munje" i "Kad porastem, biću Kengur" i među današnjom omladinom imaju status kultnih.

Na konkursu Filmskog centra Srbije njegov novi projekat "Leto kad sam naučila da letim" dobio je 40 miliona dinara, a obrazloženje žirija bilo je da "dugo nije bilo scenarija u žanru porodičnog filma koji emotivno, duhovito i iskreno govori o sazrevanju tinejdžerke u posleratnom društvu".

Projekat je zasnovan na istoimenoj hit knjizi Jasminke Petrović, višestruko nagrađivane spisateljice za decu. U opisu romana u izdanju "Kreativnog centra" stoji:

- Odlazak na more s bakom u posetu kod druge bake svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikog i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar. Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vreme. Ali leto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može lepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odeljenja. Ako pročitaš ovu knjigu, naučićeš da letiš ili da se bar malo podigneš od zemlje...

Koliko je priča o 12-godišnjoj Sofiji, koja sa bakom odlazi u Hrvatsku, na Hvar, i prvi put upoznaje onaj deo bakine porodice, uzbudljiva i dostojna ekranizacije, pokazuje da su, pored fonda Eurimaž i Filmskog centra Srbije, film "Leto kada sam naučila da letim" podržali i Hrvatski audio-vizuelni centar, bugarski nacionalni filmski centar, Kreativna Evropa MEDIA i Filmska mreža jugoistočne Evrope (SEE CN).

Snimanje je planirano za kraj leta ove godine na lokacijama na Hvaru i u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading