Knjiga koja se ostavlja u nasleđe: Dušanov zakonik, čuvar srednjovekovne zaostavštine!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bibliografsko izdanje Dušanovog zakonika ("Mladinska knjiga") biće odštampano u svega 450 primeraka. Ova luksuzna knjiga, ručno ilustrovana po uzoru na srednjovekovna iluminatorna pisma, u luksuznoj opremi sa kožnim koricama i ukrasnim okovima, čine dve celine.

Foto: Brošura Dušanov zakonik

U vreme kada je proglašen, Dušanov zakonik bio je jedini vladarski pravni akt u Evropi pisan na narodnom jeziku, lako razumljivom u svakodnevnoj primeni, kaže profesor Bubalo

Prva je posvećena Stefanu Dušanu i obuhvata njegov život od detinjstva preko ustoličenja i vladavine do okolnosti donošenja Zakonika, njegovog značaja kroz vekove uz osvrt na sudbinu Prizrenskog prepisa. U drugom delu se nalazi prevod Dušanovog zakonika, koji je sa srednjovekovnog na savremeni jezik sačinio profesor dr Đorđe Bubalo.

- U vreme kada je proglašen, Dušanov zakonik bio je jedini vladarski pravni akt u Evropi pisan na narodnom jeziku, lako razumljivom u svakodnevnoj primeni. U Zakoniku najviše su zastupljene odredbe iz državnog, krivičnog i procesnog prava, a zakonodavac je birao propise koji su imali aktuelnost u trenutku donošenja i one na kojima je počivalo uređenje države i društva. Original Zakonika, za koji se pretpostavlja da je bio izdat u obliku pergamentnog svitka, nije se sačuvao, a najstariji rukopis potiče s kraja 14. veka. Tekst ovog pravnog spomenika poznat nam je na osnovu 26 sačuvanih rukopisa, koji su prepisivani sve do sredine 19. veka, uključujući i prevod na rumunski jezik - napisao je u uvodu dr Đorđe Bubalo, redovni profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Brošura Dušanov zakonik

Zakonik je najznačajniji srednjovekovni pravni dokument koji svojim značajem prevazilazi okvire srpskog carstva, u kome je nastao, i predstavlja svetsku kulturnu baštinu, istovremeno potvrđujući državotvorni, pravni i kulturni kontinuitet srpskog naroda.

- I ova je knjiga, u kojoj su odredbe Zakonika približene savremenom čitaocu jezičkim osavremenjivanjem i studijama koje osvetljavaju ličnost zakonodavca, sadržinu Zakonika i okolnosti njegovog donošenja i višestoletne primene, izraz nastojanja da se očuva i neguje svest o kontinuitetu pravne i državotvorne kulture srpskog naroda - navodi Bubalo.

- Za nastanak ove jedne knjige zadužene su četiri radionice. U jednoj se izrađuje knjižni blok, u drugoj se preko odštampanih ilustracija nanosi zlatna folija, treća radionica je zadužena za izradu okova koji se naknadno montiraju na ručno izrađenu koricu, dok se u četvrtoj izrađuje drveni stalak na kome se laserski graviraju ukrasi nakon čega se lakira - rekao je Radoš Jovanović, direktor "Mladinske knjige".

Foto: Brošura Dušanov zakonik

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading